Budi dio naše mreže
Izbornik

Napadi na kršćane u Nigeriji

Kwali (IKA)

Militanti naroda Fulani napali su kršćane u selu Adu na području lokalne uprave Kwali u središnjoj Nigeriji te troje osoba ubili, a troje ozlijedili, prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Prema riječima očevidaca, militanti su došli na motociklima i napali vjernike u blizini crkve. Nosili su uniformu nigerijske vojske i jurišne puške. Organizacija International Christian Concern posjetila je mjesto napada kada su im lokalni stanovnici rekli da su tri ozlijeđene osobe odvezene u bolnicu s teškim prostrijelnim ranama, uključujući i 11-godišnju djevojčicu koja je ranjena s dva hica.

„Bolnici nedostaje opreme i lijekova kako bismo se mogli pobrinuti za povrijeđene, stoga pozivamo vlasti i nevladine organizacije da nam pomognu s nabavom lijekova. Nedavno smo liječili 20 žrtava napada vatrenim oružjem, a nijedna od njih nije mogla platiti bolničke troškove. Većina lokalnog stanovništva to sebi ne može priuštiti“, rekla je medicinska sestra u bolnici Enos.

Stanovnici sela u kojem se ovaj napad dogodio rekli su da je ovo četvrti napad militanata Fulani te da se ništa nije učinilo kako bi počinitelji bili procesuirani niti kako bi se povećala sigurnost nakon napada. „Fulani militanti svakodnevno smanjuju naš broj kako bi preuzeli našu zemlju za ispašu, a vlasti šute“, izjavio je vođa sela Adu za ICC, a prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

„Neprijatelji naše zemlje shvaćaju kako se naša brojnost može iskoristiti za našu obranu zato i provode različite gnusne napade kako bi nas oslabili. Proganjaju nas i ubijaju, zastrašuju paljenjem naših domova i imanja“, rekao je kršćanski aktivist za ljudska prava Gata Moses, govoreći o aktualnoj situacija za ICC. Dodao je i da izabrani političari uopće ne koriste svoje ovlasti kako bi riješili pitanje progona kršćana.