Budi dio naše mreže
Izbornik

Nastava u svetištu Gospe od Čudesa

Oštarije (IKA)

Učenici sedmih razreda Prve osnovne škole Ogulin održali su u petak 17. svibnja integrirani nastavni dan u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama kod Ogulina.

Osim župne crkve, obišli su župnu knjižnicu „Biskup Nikola Modruški“, te u župnoj dvorani odradili radionice o glagoljici.

O povijesti Oštarija od antičkih vremena do danas učenici su saznali od čuvara oštarskog svetišta popa Ante Luketića. On je pojasnio bogatu povijest oštarskog svetišta kao i susjednog Modruša od vremena Japoda sve do osmanlijskih prodora. Pri tome je istaknuo značaj baštine.

Nakon razgleda staroga Marmontova mosta učenici su pohodili svetište. Jedna od najvrjednijih stvari drevne crkve su i obnovljene vrijedne orgulje na kojima je zasvirao učenik Bruno Crnković. Zatim su pohodili knjižnicu „Biskup Nikola Modruški“ gdje ih je pop Ante upoznao s bogatim fundusom koji čine većina knjiga objavljenih o ogulinskom i oštarskom kraju kao i misali na latinskom, glagoljici i latinici. Svoje mjesto tamo imaju i Kuran kao i Talmud a posebno se ističe „zlatna“ Biblija. Sve to svjedoči o bogatoj povijesti i kulturi ljudi koji su živjeli u drevnoj Krbavskoj, Modruškoj, Modruško-senjskoj, Riječko-senjskoj te današnjoj Gospićko-senjskoj biskupiji. Učenici su pregledavali stare glagoljaške knjige i misale na staroslavenskom jeziku.

Učenici su zatim pod nadzorom učiteljice Mirjane Grubišić iz mjesne područne škole „Siniša i Zrinko Rendulić“ Oštarije OŠ Josipdol kroz radionice spoznali glagoljska slova i temelje toga drevnog hrvatskog pisma. Uz nastavnicu biologije Dianu Franjković, integrirani nastavni dan organizirali su nastavnici Ivona Rendulić, Marijan Tonković i Marin Pavković.