Budi dio naše mreže
Izbornik

Nastavljaju se uhićenja svećenika u Nikaragvi

Managua (IKA)

Nikaragvanske vlasti uhitile su još dvojicu svećenika, što je nastavak pritisaka režima na Crkvu, prenosi KNA u srijedu 24. svibnja pisanje proturežimskog lista „La Prensa”.

Prema tome izvoru, policija provodi istragu protiv uhićenih neimenovanih svećenika u svezi s zatvaranjem podružnice Caritasa u biskupiji Esteli. Biskupija je u međuvremenu priopćila da su dvojica svećenika u dobrom zdravstvenom stanju, ali se nalaze u rukama vlasti.

Katolička Crkva u Nikaragvi, nevladine udruge i neovisni mediji već godinama upozoravaju na povrede ljudskih prava od strane režima. U međuvremenu su vlasti zabranile rad oko četiri tisuće nevladinih udruga.

Ljevičarski režim predsjedničkog para Daniela Ortege i Rosario Murillo zatvorio je brojne crkvene ustanove i sveučilišta i ciljano pokrenuo progon svećenika.

Biskup Rolando Alvarez već se sto dana nalazi u zatvoru, osuđen je za pobunu. Nedavno je oko 200 političkih zatvorenika, među kojima su i svećenici, oduzeto državljanstvo i protjerani su u Sjedinjene Američke Države.

U Nikaragvi već godinama traje politička kriza, a u izgredima je poginulo više stotina ljudi. Ortegin režim tvrdi kako je riječ o političkoj kampanji iz inozemstva.

Ključne riječi:
nikaragva