Budi dio naše mreže
Izbornik

Nastavljaju se „Večeri milosrđa“ u Gunji

Gunja (IKA)

Već sedmu godinu u gunjanskoj Župi svetog Jakova apostola svakog prvog petka u mjesecu održava se „Večer milosrđa“, a tako je bilo i 7. siječnja kada su brojni vjernici iz Gunje, Đurića i ostalih sela Cvelferije došli pokloniti se Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Gunjanski župnik Ivan Živić pojasnio je kako su „Večeri milosrđa“ nastale „kao plod Jubilejske godine milosrđa koju je papa Franjo otvorio na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2015. godine, a zatvorio na blagdan Krista Kralja, 20. studenog 2016. godine“. Župnik je tada svakoga prvog petka u mjesecu izlagao Presveti Oltarski Sakrament od 20 do 24 sata, a vjernici su dolazili na molitvu i klanjanje, svojevoljno birajući vrijeme dolaska. Kako bi okupljene potaknuo na dublju molitvu i razmatranje, župnik je puštao PowerPoint prezentacije obogaćene odabranim biblijskim citatima, duhovnim mislima svetaca, prikladnim foto-govorom i meditativnom glazbom. Slijedeći glavnu misao bule pape Franje „Misericordiae vultus – Lice milosrđa“ – o milosrđu koje Crkva pokazuje kroz oproštenju grijeha, župnik Živić sve je vrijeme vjernicima bio na raspolaganju za sakrament pomirenja i duhovni razgovor.

Prve godine vjernici su rado dolazili u velikom broju, pa je župnik prateći njihove duhovne potrebe nastavio s „Večerima milosrđa“. Tijekom svih godina „Večer milosrđa“ nije održana samo dva puta – jednom zbog župnikove bolesti, a drugi puta zbog općeg lockdowna. Prateći ritam dolazaka vjernika na klanjanje i molitvu, uočeno je kako je potrebno skratiti vrijeme molitve, pa sada klanjanje završava u 23 sata, a posljednja „Večer milosrđa“ bila je obilježena mislima „Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj Krist – Gospodin. I evo vam znaka naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama“ (Lk 2, 11-12.).