Budi dio naše mreže
Izbornik

Natječaj Hrvatskoga društva katoličkih novinara

Zagreb (IKA)

Hrvatsko društvo katoličkih novinara i ove godine - koja je u znaku pandemije, odvojenosti i komunikacije na daljinu putem različitih komunikacijskih platformi – raspisalo je natječaj za nagrade pojedincima zauzetima u medijima te nagrade uredništvima u povodu Svjetskoga dana sredstava društvenih komunikacija koji se ove godine slavi 24. svibnja.

Godišnja nagrada dodjeljuje se hrvatskim katoličkim novinarima i urednicima u vjerskim i svjetovnim medijima, kao i komunikolozima koji su se svojim djelovanjem i utjecajem posebno istaknuli u protekloj godini za izuzetna novinarska postignuća, unapređenje profesionalnih standarda, promicanje katoličkog novinarstva u društvu i javnosti te svjedočenje evanđeoskih vrijednosti putem sredstava društvenih komunikacija.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se hrvatskim katoličkim novinarima i publicistima koji su značajno utjecali na razvoj katoličkih medija, širenje kršćanskih nazora u društvu, odnosno koji su svojim radom ostavili snažan trag u hrvatskoj ili svjetskoj javnosti, te koji su svojim životnim putom i višegodišnjim profesionalnim djelovanjem pridonosili promjeni ili nametanju pozitivnih profesionalnih i(li) društvenih trendova.

Nagrada za mlade novinare dodjeljuje se studentima i mladim novinarima do navršene 30. godine starosti. Na natječaj se dostavlja novinarski uradak (osvrt, esej, intervju) na temu “Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku” (Izl 10, 2) u dužini do 9000 znakova (s prazninama, u .doc formatu). Na natječaju se može sudjelovati i fotografijom koja zorno odgovara na postavljenu temu, odnosno snimkom emisije (.mp3) ili video-uradkom uz koji je potrebno dostaviti podatke iz kojih je vidljivo da je osoba autor.

Priznanje redakcijama i nakladnicima dodjeljuje se za posebna dostignuća u katoličkom novinarstvu, te obilježavanje prigodnih obljetnica redakcija ili nakladnika.

Nagrada za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem dodjeljuje se za najbolju mrežnu s kršćanskim sadržajem. Osim što mora biti vidljiv doprinos u promociji kršćanskih sadržaja u (isključivo) digitalnom mediju, prijedlog mora zadovoljavati i slijedeće kriterije: integriranost društvenih mreža; komunikacija s korisnicima (kroz mailing liste, pretplate, komentare); grafička urednost i prilagođenost čitanju na pametnim telefonima/tabletima.

Predlagatelji mogu biti članovi HDKN-a i uredništva katoličkih glasila (osim za nagradu za mlade novinare koju samostalno šalju radove). U prijedlogu za dodjelu nagrade mora se obrazložiti razlog predlaganja (do 4000 znakova), te obavezno dostaviti kontakt predloženog pojedinca, uredništva i nakladnika.

O dobitnicima nagrada odlučuje Upravni odbor HDKN-a u proširenom sastavu.

Cjeloviti tekst natječaja nalazi se na mrežnoj stranici Hrvatskoga društva katoličkih novinara www.hdkn.hr. Natječaj je otvoren do 15. svibnja u 12 sati. Prijedlozi za natječaj s obrazloženjem trebaju se poslati isključivo na e-mail adresu: katolicinovinari@gmail.com.