Budi dio naše mreže
Izbornik

Nedjelja Božje riječi svečano proslavljena u Osijeku

Osijek (IKA)

U Župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku svečano je u nedjelju 24. siječnja proslavljena Nedjelja Božje riječi.

Euharistijska slavlja predvodili su župnik Ivica Martić te župni vikari Mario Žigman i Matija Aušić. Na večernjoj misi za mlade propovjednik Aušić je potaknuo krizmanike i prisutne vjernike na svakodnevno čitanje i razmatranje Božje riječi u, ističući kako bez poznavanja Pisma, čitanja i osluškivanja Božje riječi, od početka do kraja, i uvida u sadržaj i poruku što to meni Bog govori, vjernik ne može za sebe reći da je kršćanin, katolik koji se osvojen Božjom riječju mijenja.

„Upravo danas, na Treću nedjelju kroz crkvenu godinu, Crkva širom svijeta slavi Nedjelju Božje riječi. Tu je nedjelju ustanovio papa Franjo 2019. s nakanom da cijeloj Crkvi jasnije skrene pozornost na Sveto pismo, u slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi“, rekao je vlč. Aušić, ističući da je Sveto pismo mjesto susreta s Bogom.

Čitajući Sveto pismo upoznajemo Boga koji nam je svoju riječ izrekao ljudskim jezikom, naglasio je propovjednik. „Upravo stoga i liturgija pridaje veliku važnost Božjoj riječi. Kao što je Bog prisutan u euharistijskim prilikama, tako je prisutan i u svojoj riječi. Kada se mi, kao zajednica, sastajemo na slavljenje euharistije i slušanje Božje riječi, tada nam sâm Bog progovara u svojoj riječi. Doslovno, Bog govori kada se u Crkvi čita sveto Pismo“, rekao je.

Čitači, đakoni i svećenici, rekao je vlč. Aušić, zapravo posuđuju svoj glas Bogu. „Tako Božja riječ u liturgiji postaje živa stvarnost, sposobna oživjeti nas i preobraziti“, naglasio je propovjednik uvodno razloživši kako „Bog kroz čitavu povijest spasenja komunicira s ljudima; On se sâm objavljivao na različite načine – u znakovima, događajima, preko proroka – želeći im obznaniti svoju ljubav i ponuditi prijateljstvo“, istaknuo je.

„Vrhunac Božje objave dogodio se u Isusu Kristu u kojemu nam je Bog izrekao sve o sebi samome! Dva su temeljna mjesta u kojima je sadržana ta Božja objava: Sveta Predaja i Sveto pismo. Bez Božje riječi ne bismo nikada upoznali kakav je naš Bog… Često odlazimo sa svete mise ne znajući uopće koja smo čitanja danas slušali. Čini se da i danas više cijenimo i radije slušamo one propovjednike koji će nas zadiviti svojom retorikom. Pitajmo se, pamtimo li radije euharistijska slavlja po riječima propovjednika ili po Božjoj riječi koja je naviještana i slavljena? Što ima snažnije od Božje riječi koja je kadra dotaknuti i mijenjati naše srce? Zato danas Crkva slavi Nedjelju Božje riječi. Crkva nas poziva ponovno otkriti ljepotu, ali i životnu snagu Svetoga pisma“, rekao je.

Slijedeći misao propovijedi, vlč. Aušić je zaključio slavlje preporukom: „Uz sudjelovanje na misi najvažnije je iščitavanje Biblije, temelja kršćanske vjere. U crkvi imamo dva oltara – stol Kristova Tijela i stol Božje Riječi. Dok prvi označuje žrtvenik, drugi označuje uskrsnuće. Ne mora se tražiti ’12 pravila za život’ kada sve ono što nam treba za život i što će trebati postoji u Bibliji, samo ju trebamo otkriti“, rekao je.

„Za nas kršćane Božja riječ je mjerilo i kriterij života. Badava nam je slušanje Božje riječi ako ju ne provodimo u životu i ako ne živimo po evanđelju. Otkrijmo ponovno ljepotu i snagu Božje riječi! ‘Tko poznaje Sveto Pismo, poznaje Božje srce!’, zapisao je sv. Grgur Veliki. Uzmimo danas svoje Biblije s polica! Skinimo s njih prašinu i otvorimo ih! Pokušajmo svaki dan, barem pet minuta, čitati Božju riječ! Dopustimo Bogu da nas po njoj mijenja“, istaknuo je vlč. Aušić.

„Možda nećemo uvijek sve razumjeti, ali pokušajmo! Božja nas riječ zasigurno neće razočarati. Mi katolici često smo skloni prakticirati različite dugačke pobožnosti, a dogodi se da Sveto pismo nikada nismo ni uzeli u svoje ruke. Božja je riječ djelotvorna; ne donosi samo informacije, već djeluje na nas, sposobna je mijenjati i obratiti nas, oblikovati naše živote. Dopustimo Božjoj riječi da nas osvoji i mijenja“, zaključio je vlč. Aušić.