Budi dio naše mreže
Izbornik

Nedjelja Božje riječi u župi Krista Kralja u Domaslovcu

Domaslovec (IKA)

Treća nedjelja kroz godinu u Katoličkoj Crkvi se petu godinu za redom slavi kao Nedjelja Božje riječi, a u Župi Krista Kralja u Domaslovcu euharistijsko slavlje 21. siječnja predvodio je župnik Ante Bojanić.

Uoči Nedjelje Božje riječi u župi Krista Kralja u Domaslovcu, 19. siječnja, poslije večernje mise održano je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Okupljeni su razmatrali prisutnost Boga vidljivog u izloženom Presvetom, ali i Boga pohranjenog u Bibliji – živoj Božjoj riječi. Pjesmom i molitvom zahvalili su na daru Božjeg govora koji je zapisan u Svetom pismu te molili za pomoć u revnom vršenju službe liturgijskih čitača.

Na misama na Nedjelju Božje riječi, 21. siječnja, vlč. Ante Bojanić, upravitelj župe, najprije je kađenjem odao čast prigodno dekoriranom i izloženom Svetom pismu ispred oltara kao i samoj Božjoj riječi.

Na jutarnjoj misi u propovijedi je, počevši od prvog liturgijskog čitanja u kojem Bog progovara Joni i zove ga po drugi put, povukao paralelu s poslanicom sv. Pavla o važnosti djelovanja bez odgađanja „jer – prolazi obličje ovoga svijeta“ (1 Kor 7, 31), i na kraju s evanđeljem u kojem je Isus objavio: „Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!“ (Mk 1, 15).

Potaknuo je zatim na poslušnost i ustrajnost u čitanju Božje riječi jer Božja je riječ ta koja skida okove i želi od nas učiniti novim ljudima. „Važno je ustati, poći za Kristom i ne odgađati poziv jer samo u ispunjavanju Isusove volje mi druge privodimo Kristu, a to je prvotni poziv i zadaća nas kršćana. Propovjednik je zaključio: ‘Poslušajmo Božju riječ jer vjerujemo da Gospodin zna što je najbolje za nas’“.

Djeca su na misi u 10:30 također svečano obilježila Nedjelju Božje riječi. Vlč. Bojanić je u svojoj propovijedi u dijalogu s djecom objasnio prvo čitanje u kojem prorok Jona posluša glas Božji i poziva Ninivljane na obraćenje Bogu. „Tako i mi moramo biti poput Jone i osluškivati što Bog od nas traži, a to možemo samo ako otvorimo srce čitajući i slušajući Božju riječ. Apostoli su bili revni, poslušni i strpljivi u ribolovu pa tako moramo i mi biti s ostalim ljudima koje nam Bog stavlja na put kako bi ih doveli k Isusu“.

Na kraju mise djeca su okupljenima slikovito poručila kroz citate iz Biblije što bi za svakoga trebala značiti Božja poruka u vlastitim životima.

Na kraju mise svako dijete moglo je uzeti Bibliju svojoj kući kako bi još revnije čitalo Božju riječ.

Na večernjoj misi krizmanici su molili molitvu vjernika koju su na župnoj katehezi za krizmanike prigodno sastavili za tu nedjelju.

Nakon svake mise ministranti su vjernicima dijelili poruke s citatima iz Svetog pisma kako bi ih, po povratku kućama, mogli pronaći u svojim Biblijama, ponovno pročitati te pohraniti u svojim srcima.