Budi dio naše mreže
Izbornik

Nevrijeme u Petrinji oštetilo župnu crkvu sv. Lovre

Petrinja (IKA)

U nevremenu koje je u nedjelju 1. kolovoza pogodilo nekoliko županija oštećen je i krov župne crkve sv. Lovre u Petrinji.

Nevrijeme je prijepodne pogodilo Sisačko-moslavačku, Požeško-slavonsku, Virovitičko-podravsku i Zagrebačku županiju, a za sobom je ostavilo materijalnu štetu na objektima i vozilima, srušena stabla i poteškoće u prometu i opskrbi strujom, izvijestila je HINA.

Među oštećenim objektima je i petrinjska crkva sv. Lovre. Na župnoj Facebook stranici piše da je oluja bila „brza, kratka i jaka“. Župnik preč. Josip Samaržija za IKA-u je rekao da je vjetar s krova bacio stotinjak crijepova. Kako se to dogodilo tijekom mise, zahvaljuje Bogu što nitko nije ozlijeđen.

Preč. Samaržija rekao je da je krov bio privremeno saniran nakon potresa u prosincu 2020. Međutim, svaki jači vjetar ponovno baci crijep s krova, što se događa i na drugim objektima. Zbog toga je krov crkve sv. Lovre od potresa popravljan već pet puta.

Župnik je rekao da je nevrijeme slomilo i grane na stablima u parku oko crkve, koje su ubrzo potom raščišćene.

Kazao je i da šteta nije tolika da se crkva ne bi redovito upotrebljavala za bogoslužje te očekuje da će uskoro biti sanirana.

Nadležne službe su na terenu te nastoje što prije raskrčiti prometnice na koje su se srušila stabla i stupovi te ponovno uspostaviti opskrbu električnom energijom.