Budi dio naše mreže
Izbornik

Nigerijski predsjednik o ubojstvu svećenika

Abuja (IKA)

Nakon brutalnoga ubojstva župnika Davida Tankoa 28. kolovoza nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari poručio je da „ubojstvo katoličkoga svećenika ističe nužnost suočavanja s dugotrajnim konfliktom“.

Predsjednik Buhari izrazio je uime Vlade i svih nigerijskih građana sućut katolicima i stanovništvu savezne države Tarabe zbog ubojstva mladoga svećenika, ističe se u priopćenju 1. rujna u kojem Predsjednik također najavljuje svoje zauzimanje za prestanak sukoba između plemena Tiv i Jukun.

Vlada neće mirno gledati kako se zaoštravaju duboko ukorijenjene napetosti i ne želi zajednice prepustiti njihovoj sudbini već se namjerava boriti protiv mržnje i fanatizma. Angažiranje sigurnosnih snaga kratkotrajno je rješenje a ono dugoročno mora se temeljiti na razboritosti koja će miru dati novu šansu, ističe u priopćenju predsjednik Buhari, prenosi Vatican News.

Pozvao je guvernere, plemenske poglavice i vjerske vođe na susret o trajnom rješenju koje će zaustaviti krvave sukobe Tiva i Jukuna. Napredak je nemoguć kada nasilje i razaranje vladaju svakodnevicom, poručio je predsjednik Buhari, dodavši da je nasilje između plemena Tiv i Jukun jedan od najtvrdokornijih i najtežih problema u Nigeriji.

Vlč. Tanko ubijen je na putu na susret o mirnom rješenju između sukobljenih plemena.

Ključne riječi:
Nigerija ubojstvo svećenika