Budi dio naše mreže
Izbornik

Nikaragva: Nuncij Sommertag posjetio političke zatvorenike

Managua (IKA)

Nadbiskup Waldemar Stanislaw Sommertag, apostolski nuncij u Nikaragvi, posjetio je 11. ožujka Žensku kaznionicu i Nacionalni kazneni zavod Jorge Navarro i susreo se s političkim zatvorenicima.

U iskrenom i otvorenom razgovoru 16 zatvorenika s kojima je uspio razgovarati izrazilo mu je zabrinutosti i nade, a nadbiskup ih je podsjetio na važnost molitve kako bi osjećali Božju blizinu, imali srce puno povjerenja i bili nadahnuti traženjem istinskoga mira, prenosi Vatican News.

U međuvremenu se zemlja, gotovo godinu dana nakon krize koja je prouzročila smrt više od 325 osoba i recesiju, bori za nastavak pregovora između Vlade predsjednika Daniela Ortege i oporbe. U Managuu je 11. ožujka stiglo izaslanstvo Organizacije američkih država s nadom da će potaknuti razgovore koji su započeli 27. veljače. Zastupnici Građanskog saveza za pravdu i demokraciju koji okuplja poduzeća, civilno društvo, poljoprivrednike i studente, otkazali su svoje sudjelovanje i za povratak pregovorima traže bezuvjetno oslobađanje stotina političkih zatvorenika, kraj represije nad oporbom, te vraćanje slobode medija i prosvjeda.

Sa svoje je strane Vlada predsjednika Ortege objavila da isključuje mogućnost prijevremenih izbora. Traži hitnu obustavu međunarodnih sankcija koje su uvedene protiv Nikaragve i obećava oslobađanje zatvorenika kojima se još nije sudilo i koji su povezani s krivičnim događajima koji su se dogodili od travnja 2018. godine, dok za one čiji su sudski procesi već završeni, obećava ponovno preispitivanje njihovih slučajeva.

Prosvjedi koji su izbili u travnju prošle godine i koji su bili oštro suzbijeni, počeli su kada je Sandinistička nacionalno-oslobodilačka fronta odlučila promijeniti sustav socijalne sigurnosti, povećavajući poreze kako bi zaustavila financijsku krizu. Prosvjedi su u početku bili ograničeni, a potom pojačani da bi postali pravi ustanak protiv izvršnog predsjednika, Daniela Ortege (73) koji je na vlasti od 2007. godine. Osim žrtava, podaci govore o više od 600 političkih zatvorenika.