Budi dio naše mreže
Izbornik

Nikaragva se otvara dijalogu

Managua (IKA)

Nikaragvanski poduzetnici sastali su se 16. veljače s predsjednikom Danielom Ortegom, te izrazili svoju zabrinutost zbog trenutačne krize i tražili otvaranje puta prema mogućem dijalogu. Na sastanku su sudjelovali i kardinal Leopoldo Brenes zajedno s apostolskim nuncijem Stanislawom Sommertagom.

Kardinal Brenes, nadbiskup Manague, novinarima je rekao da je riječ o prvom sastanku s pozitivnim ishodom, na kojem su poduzetnici vlastima izrazili zabrinutost koju s njima dijeli stanovništvo Nikaragve, ali i Europska unija. Također je naglasio važnost dobre volje i jačanja nacionalnog dijaloga, te zamolio prisutne da nastave moliti za uspjeh budućih sastanaka, prenosi Vatican News.

Kardinal je također rekao da se na sastanku nisu dotakli pitanja političkih zatvorenika i otvaranja Vlade medijima. Ta bi pitanja mogla biti na dnevnom redu sljedećega susreta, a Crkva u Nikaragvi u međuvremenu se nada da će sloboda biti vraćena onima koji su nepravedno zatvoreni te da će se mediji moći slobodno vratiti svojem poslu, iznoseći vijesti s poštovanjem i objektivno.

Građanski savez za pravdu i demokraciju u Nikaragvi objavio je pak priopćenje u kojem poziva da se uloži sav trud kako bi pregovori, ako do njih dođe, dali plodove kojima se nadaju svi Nikaragvanci. Kao sudionici nacionalnoga dijaloga, izrazili su spremnost za suradnju kako bi se zajednički pronašao izlaz iz teške političke i ekonomske krize kroz koju prolazi Nikaragva. Kardinalu Brenesu, nunciju Sommertagu i Nikaragvanskoj biskupskoj konferenciji izrazili su zahvalnost za njihove napore koji otvaraju vrata nade prema razumijevanju i rješavanju problema.

Ključne riječi:
dijalog nikaragva