Budi dio naše mreže
Izbornik

Nikaragvanska policija oduzela vlasništvo i okupirala katoličku školu

Nikaragva (IKA)

Nikaragvanska policija protjerala je 30. svibnja redovnice iz obrazovnog centra kojim upravljaju i konfiscirale objekt, piše Vatican News.

U najnovijem činu nikaragvanske vlade protiv Katoličke Crkve, policija je okupirala školu koju vode Kćeri misionarke svete Luise Marillac. Tehnički institut u San Sebastiánu de Yalíju zauzela je policija, a redovnice su istjerane iz prostorija. Časne sestre su navodno pozvane da daju izjave u Managui i službeno čekaju utvrđivanje činjenica.

Razni izvori izvijestili su Vatican News da za sada nijedna od časnih sestara nije protjerana iz zemlje te su dobrog zdravlja, iako postoji duboka zabrinutost zbog situacije i neizvjesnosti u vezi s budućnošću Tehničkog instituta „sveta Louise de Marillac” gdje sestre vode edukacijske tečajeve.

Slični se događaj odvio prethodnog tjedna kada su vlasti zatvorile školu „Susana López Carazo” koju vode dominikanske sestre Navještenja Blažene Djevice u južnoj Nikaragvi. Režim predsjednika Daniela Ortege protjerao je tri časne sestre iz te kongregacije.

Predsjednik Opće skupštine španjolskih redovnika i redovnica (CONFER) objavio je izjavu u kojoj naglašava neizvjesnost koju mnogi redovnici doživljavaju u Nikaragvi. Fr. Jesús Díaz Sariego istaknuo je da „postoji velika zbunjenost jer, paradoksalno, ovo su kongregacije koje su vrlo predane narodu Nikaragve. Predani su socijalnom radu, promicanju ljudske osobe, ženama, brizi za starije, bolesne i djecu. Rade s najsiromašnijima”.

Brojne redovničke zajednice već su morale napustiti tu srednjoameričku zemlju posljednjih mjeseci, ističe Vatican News.

Ključne riječi:
katolička škola nikaragva