Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački biskup pozvao kršćane na Arapskom poluotoku na angažman

Abu Dhabi (IKA)

Augsburški biskup Bertram Meier pozvao je u nedjelju 5. veljače kršćansku manjinu na Arapskom poluotoku na sudjelovanje u oblikovanju društva, objavila je KNA.

Prstohvat soli može biti dovoljan da se jelo učini ukusnim, rekao je biskup Meier na misnom slavlju s tri tisuće vjernika u Abu Dhabiju.

Biskup Augsburga Meier predsjednik je povjerenstva za opću Crkvu Njemačke biskupske konferencije zaduženog za međunarodne kontakte i međudijecezanske aktivnosti koje se odnose na opću Crkvu, prvenstveno za humanitarne udruge, a u područja njezina djelovanja spada i međuvjerski dijalog.

Kršćani kao „sol zemlje“ trebali bi samouvjereno živjeti svoju vjeru i ne smiju se zatvoriti u geto, poručio je Meier, koji boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u okviru projekta kršćansko-muslimanskog dijaloga. Prema njegovim riječima, potrebni su dobri odnosi s drugim zajednicama kao i sudjelovanje u društvenom životu.

Biskup Meier sudjelovat će i na dodjeli nagrade Zayed za ljudsko bratstvo, koju dodjeljuje Visoko povjerenstvo za ljudsko bratstvo, priopćila je Njemačka biskupska konferencija. Kako je navedeno u priopćenju, sudjelovanjem biskupa Meiera na svečanosti u povodu Međunarodnog dana ljudskog bratstva nastavlja se tradicija započeta susretom pape Franje i velikog imama egipatske džamije Al-Azhar Ahmada al-Tayyiba, koji se smatra najvišim duhovnim autoritetom sunitskog islama. Papa Franjo i imam al-Tayyib susreli su se 4. veljače 2019. u Abu Dhabiju i potpisali deklaraciju o bratstvu svih ljudi i mirnom suživotu u svijetu. Tim je dokumentom utemeljeno i Visoko povjerenstvo za ljudsko bratstvo.
Dokument iz Abu Dhabija predstavlja „značajni miljokaz kršćansko-muslimanskog dijaloga“, rekao je biskup Meier uoči puta.
Kako je priopćila Njemačka biskupska konferencija, a prenosi KNA, program putovanja biskupa Meiera osim sudjelovanja na dodjeli nagrade predviđa i susret s kršćanskom manjinom u Emiratima, između ostaloga s voditeljem Apostolskog vikarijata Južne Arabije biskupom Paolom Martinellijem i njegovim prethodnikom biskupom Paulom Hinderom. Meier će sudjelovati i na konferenciji o globalnoj snošljivosti i ljudskom bratstvu u organizaciji ministarstva za snošljivost i koegzistenciju i Muslimanskim vijećem staraca Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predviđen je i susret s ministrom snošljivosti UAE šeikom Nahyanom bin Mubarakom Al Nahyanom glavnim tajnikom Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj Abdassamadom El Yazidijem.