Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački biskupi za veći udio žena u upravljanju

Lingen (IKA)

Njemačka biskupska konferencija na proljetnom plenarnom zasjedanju u Lingenu odlučila je između ostaloga u sljedeće četiri godine povećati udio žena u upravnim službama na jednu trećinu.

Biskup Franz-Josef Bode, voditelj pododbora za žene pri NjBK o tome je 12. ožujka izvijestio novinare, istaknuvši pritom da je odlučujuće da odgovorni u Crkvi, dakle biskupi, generalni vikari i voditelji kadrovskih službi pokažu stvarnu namjeru. U njemačkim biskupijama broj žena u vodećim službama, kojima laici imaju pristup, dakle izravno do nadležnosti generalnog vikara, u posljednjih je pet godina porastao s 13 na 19 posto, što nije ni približno dovoljno jer su se nadali da će već dostići 30 posto, rekao je biskup Bode.

Dodao je da aktualni nedostatak svećenika danas zahtijeva kreativna rješenja i optimalnu organizaciju sposobnosti i stručnosti laika. Mnoge njemačke biskupije već razmatraju nove oblike podjele uprave kao što je, naprimjer, uz generalnog vikara, zamjenika i ekonoma uvođenje moderatora, rekao je biskup Bode.

U većini od 27 biskupija u Njemačkoj danas je na upravnoj razini zaposlena najmanje jedna žena, istaknula je na konferenciji za novinare Andrea Qualbrink, kojoj su biskupi prošle godine povjerili istraživanje o tom pitanju. Predstavljajući rezultate, istaknula je da su žene nedovoljno zastupljene, te što je viši stupanj odgovornosti žena je manje na tim položajima. No, postignut je napredak od godine 2013., što je pozitivan korak kojemu trebaju uslijediti i ostali, rekla je Qualbrink, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
Njemačka bk zasjedanje