Budi dio naše mreže
Izbornik

Njemački katolički portal objavljuje videosvjedočanstva "žive Crkve"

Berlin (IKA)

Portal Katoličke crkve u Njemačkoj, katholisch.de pokrenuo je novinsko istraživanje pod naslovom “#ichbinkirche – ja sam Crkva” posvećeno kapilarnom produbljivanju svjedočenja, vjere i sudjelovanje katolika u Njemačkoj u crkvenom životu, objavila je agencija SIR.

Objavljena su brojna videosvjedočanstva kako bi se pokazalo zalaganje njemačkih katolika, usprkos krizi kroz koju Crkva u Njemačkoj prolazi, od sve većeg broja odljeva vjernika, opadanja zvanja, zahtjeva od strane vjernika laika, pa do skandala zbog zlostavljanje i bure koju je u Crkvi izazvao Sinodalni put (Synodale Weg) u Njemačkoj.

U uvodnom tekstu predstavljanja projekta #ichbinkirche navodi se: „Čini se da Katoličkoj crkvi baš ne ide najbolje: unatoč brojnim naporima, istraga o slučajevima zlostavljanja daleko od toga da je okončana. Nedostatak jednakih prava žena i seksualnih manjina, kruta hijerarhija i velika neravnoteža moći između svećenika i laika ostavljaju mnoge katolike bez prostora za vjeru i život. Ukratko: Crkva je izgubila povjerenje mnogih ljudi. Podatak da je samo prošle godine gotovo 360.000 osoba napustilo Crkvu govori sam za sebe“.

Ali unatoč toj alarmantnoj slici Crkva u Njemačkoj je itekako živa: „Unatoč svim opravdanim kritikama, Crkva ne gubi na snazi: može računati na 20 milijuna katolika u Njemačkoj koji su još uvijek tamo“. U objavljenim video svjedočanstvima pod naslovom „Ja sam Crkva zato što…“ donose se svjedočanstva svećenika, redovnice, voditelja vjerničke zajednice, medicinske sestre, orguljašice, politologa. Katholisch.de time želi predstaviti osobe koja su predane vjeri i jedni drugima, Crkvu oblikuju u mjestima u kojima žive i djeluju, bliski su ljudima, imaju puno ideja, energije i često nepokolebljivog povjerenja. To su vjernici koji Crkvu u Njemačkoj, unatoč svim problemima, čine živim mjestom gdje život i vjera imaju vrijednost, čiji se glas itekako može čuti, koji su prisutni u svim sastavnicama njemačkog društva, od politike do sporta, od samostanâ do tvornicâ, od socijalnog pastorala do poučavanja, objašnjava se u prilogu objavljenom na mrežnoj stranici agencije SIR.

S videoportretima i tekstovima koji se svakodnevno objavljuju na mrežnoj stranici katolisch.de, snaga te Crkve postaje živopisna i puna raznolikosti, navodi se u članku tiskovne agencije Talijanske BK. U svoj toj raznolikosti te ljude spaja isti izraz: „Ja sam Crkva zato što…“. Ono što proizlazi iz istraživanja jest to da, unatoč velikim nacionalnim i međunarodnim komunikacijama u kojima se Crkvu nerijetko prikazuje u negativnom svjetlu, ova Crkva u Njemačkoj koja izvire iz tih svjedočanstava je mnogo više: ispitanici govore zašto su još uvijek članovi Crkve i što ih pokreće u njihovoj vjeri.