Budi dio naše mreže
Izbornik

Noć muzeja održana u Riznici splitske katedrale

Split (IKA)

Riznica splitske katedrale organizirala je u petak 27. siječnja manifestaciju „Noć muzeja“ pod geslom „Muzeji su važni“.

Kao i prethodnih godina, Riznica je širom otvorila svoja vrata za sve zainteresirane posjetitelje. U palači Skočibučić Lukaris, koja je sagrađena nad antičkim ostacima, posjetitelji su imali priliku proći kroz maleni vremeplov povijesti i vjerskog života. Uz katedralnu riznicu bila je prilika popeti se na zvonik sv. Dujma, kao i posjetiti krstionicu sv. Ivana.

Kroz stalni postav bilo je organizirano stručno vodstvo s kustosima Riznice, kojima su se priključili brojni zainteresirani Splićani. Kao uspomenu na događaj svi su posjetitelji mogli ponijeti prigodne plakate, vodiče i straničnike.

Hrvatsko muzejsko društvo od 2005. svaku godinu organizira spomenutu manifestaciju koja je prerasla u nacionalni projekt promicanja kulturnih sadržaja u Hrvatskoj. Aktivnosti koje u muzejima, galerijama i drugim ustanovama kulturnog i umjetničkog djelovanja traju kroz cijelu godinu u jednoj noći se nastoje prezentirati široj javnosti, a glavni cilj je što više osvijestiti posjetitelje da ono što čini jedan narod jest njegovo kulturno i povijesno nasljeđe i to je ono što nas razlikuje, ali i povezuje s ostalim nacijama.