Budi dio naše mreže
Izbornik

Normalijada maturanata Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar

Zadar (IKA)

Normalijada je naziv zajedništva i volonterskog djela kojim maturanti Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar obilježavaju svoj zadnji dan škole, umjesto uobičajene norijade kako to čine maturanti drugih srednjih škola.

Učenici 4.a i 4.b razreda zadarske Klasične gimnazije u srijedu 22. svibnja, umjesto bacanja brašna po gradu u učeničkim povorkama, brašno, ulje i druge namirnice koje su osobno kupili, darovali su socijalnoj samoposluzi koja djeluje pri zadarskom Samostanu sv. Frane. Nakon toga, dan su proveli u zajedničkom druženju i rekreaciji u Turističkom naselju Zaton.

S maturantima su bili ravnatelj Klasične gimnazije mr. don Ante Sorić koji je i pokrenuo tu ideju prije četiri godine, Mirela Zubčić, prof. Hrvatskog jezika, razrednica 4.a razreda i Marijan Pranjić, prof. biologije i kemije, razrednik 4.b razreda u Gimnaziji.

Učenici su osobno ostavili donesene namirnice na police samoposluge, a u klaustru Samostana sv. Frane prigodne riječi i zahvalu uputili su im ravnatelj Sorić te supružnici Tanja i Igor Blaslov, inicijatori pokretanja te samoposluge prije pet godina.

Ravnatelj Sorić zahvalio je maturantima što su se odazvali kupnjom namirnica na dobrovoljnoj bazi. „Baš ste odlični. To je vaš osobni, obiteljski dar za neku drugu obitelj u Zadarskoj županiji. Ne bih htio zvučati patetično, ali po mom mišljenju, ovo je matura. To što smo učinili za socijalnu samoposlugu vaš je dokaz zrelosti, da ono što smo vam davali protekle četiri godine, znate primijeniti u praksi. Raspršit ćete se po fakultetima diljem Hrvatske, neki će otići i u inozemstvo. Kad odete u neki grad, obično maturantima savjetujem dvoje: uvijek potraži crkvu za nedjeljnu misu, nemoj preskočiti nedjeljnu misu. To je snaga mladosti svih vremena. I uvijek se potrudi naći neki volonterski klub, udrugu, da možeš primijeniti u životu ono što si nedjeljom naučio“, rekao je ravnatelj Sorić maturantima. Zahvalio je paru Blaslov što djeluju volonterski i daju se za druge vođeni ljudskim, kršćanskim i humanističkim poticajem.

Igor Blaslov rekao je da je ta samoposluga prostorom mala, ali djelovanjem velika, za potrebne kojih je nažalost sve više i dolaze iz cijele Zadarske nadbiskupije. Uz donacije građana, samoposlugu opskrbljuju namirnicama kupujući ih sredstvima kojima ih pomažu Grad Zadar i Zadarska županija. Učenicima je rekao da je i njihov sin pohađao Klasičnu gimnaziju i da su u njoj dobili znanje i drugo potrebno za život.

U zahvalnosti gimnaziji za suradnju, Tanja Blaslov rekla je da i ‘običan građanin’, kada zna prioritete, može učiniti iskorak iz svakodnevnog života i napraviti nešto za čovjeka do sebe. „Možete osmisliti izvrstan projekt, ali ako nemate odaziv ljudi? Nama se dogodilo da nas je ideja nadrasla. Pet godina otvoreni smo za najpotrebnije. Tko god dođe na vrata Samostana sv. Frane, ne mora to opravdavati nekom potvrdom, dat će mu se i pokušati s drugima naći rješenje za potrebe. Mi spajamo ljude i institucije“, rekla je Blaslov. U samoposlugu mjesečno dođe po pomoć stotinjak obitelji, a namirnicama je pomažu i druge zadarske škole. „Klasična gimnazija je ostala u kontinuitetu i uvijek ste prvi. Hvala na tome, to je velika stvar, koliko god vam se to činilo malo. Kad vam je u nečemu loše ili se loše osjećate, učinite nešto za nekoga drugog i dan će vam biti ljepši, život će vam biti ljepši“, potaknula je Tanja mlade. Podsjetila je da su i oni usmjerili pogled prema drugome, unatoč zloćudnoj bolesti njenog supruga Igora. Iz tog iskustva, njihovim posredstvom u prostoru Samostana sv. Frane djeluje i zadarska podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfoma gdje nude pomoć i aktivnosti za oboljele od zloćudne bolesti koju je prebolio i Igor. „U Samostan sv. Frane dođu ljudi koji imaju pitanje, potrebu; susret i protok građana u tom prostoru učinio je puno za pomoć oboljelima, potaknuo društveni angažman i odaziv zajednice“, rekla je Tanja Blaslov.

O darivanju samoposluge u sklopu njihove Normalijade maturant Toni Žmikić je rekao: „To je vrlo dobro i jako zanimljivo rješenje koje je škola dala da nas udalji od nereda u gradu. I to je naša matura i naš test zrelosti, da vidimo da ima ljudima u potrebi. Time što mi njima pomažemo, i to je nekakav ispit zrelosti“. Maturantica Nikolina Bajlo rekla je da je to „puno bolji način“ od onoga na norijadi. „Na norijadi se baca brašno, a ta namirnica nekome može uljepšati život. Zato to radimo, da bismo pomogli potrebnima kojima su potrepštine nužnost u svakodnevici. Nama je to baš lijepi način, da kroz zajedništvo pomažemo zajednici. Do zadnjeg dana školovanja pomažemo potrebitima“, rekla je Nikolina koja želi upisati studij medicine: „Gimnazija je dodatno ojačala moju želju da pomažem drugima. Želja se izrodila kroz školovanje, da kroz svoj budući poziv u medicini pomažem drugima“.

„Naša Klasična gimnazija nudi brojne projekte, što je moguće više unijeti u praksu ono što će mladima biti potrebno u daljnjem školovanju. Nakon četiri godine njihovog zajedništva, učenja, znanja, odgoja, truda, odlučili smo zadnji dan škole s maturantima obilježiti na poseban način. Predložio sam tu ideju jer mislim da je to jako važno. Jer smatram da uz državnu maturu mora ići i osjećaj, test i voluntarizma. Uz to što se spremaju polagati ispite, smatram da na kraju školske godine učenici trebaju pokazati i koliko su naučili po pitanju volontiranja, altruizma, empatije, brige za druge. Smatram da nakon četverogodišnjeg školovanja i to mora biti test, a osobito to mora biti u našoj gimnaziji zbog njene vjerske specifičnosti. Učenici su to dobro prihvatili, to već postaje njihova inicijativa. Tome pridonose i njihove obitelji. Zbog takve svijesti iz njihovih obitelji osobito sam sretan“, rekao je ravnatelj Sorić.

U Turističkom naselju Zaton maturanti su se družili uz glazbu, rekreaciju, sportske aktivnosti. „Želimo da se učenici druže i opuste, nisu bili laki zadnji dani nastave i puno toga ih čeka, ozbiljne pripreme za državnu maturu. Treba im kretanja i boravka u prirodi“, rekla je prof. Zubčić.

„Mislim da bi ta naša nastojanja mogla biti zametak i drugim srednjim školama, da za zadnji dan maturanata, umjesto norijade, s drugima zajedno osmislimo volonterski rad, izlet, program, duhovni program za one koji to žele. O toj temi se govori, ali se ne uzima dovoljno ozbiljno. Bili su neki pokušaji sa sportskim aktivnostima i igrama. Mi koji to želimo trebamo krenuti i u tom smislu ne smijemo biti obeshrabreni. Neka mladi budu kvasac radosti, taj dan radosno se družiti i biti zajedno“, potaknula je prof. Zubčić. Pohvalila je kolege iz zadarske gimnazije Jurja Barakovića čije je učenike s njihovim ravnateljem Rankom Artukovićem i vjeroučiteljem Slobodanom Šarićem vidjela da u velikom broju zadnjeg dana škole sudjeluju na misnom slavlju u zadarskoj crkvi Sv. Šime i koji također namirnicama pomažu socijalnu samoposlugu.

„Naši se učenici već osvrću unatrag i gledaju četiri godine koje smo prošli. Sretna sam kad čujem kako kažu da im je značilo koliko su dobivali po svemu što smo radili, zadovoljni su. Plodovi se naziru već na završetku škole, a vidjet ćemo ih i nadolazećih godina. Imamo iskustvo da se djeca vraćaju i svjedoče da su sretni što su završili našu gimnaziju. Najljepše je izgrađeno zajedništvo i njihova međusobna povezanost za koje vjerujem da će ih se sjećati i dati im snage za ići naprijed kroz život“, poručila je prof. Zubčić.