Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova knjiga vlč. Marijana Culjaka

Zagreb (IKA)

»Iz noći u zoru« naslov je nove knjige, sedme u nizu, vlč. Marijana Culjaka koja je objavljena u izdanju Glasa Koncila.

U njoj je autor sabrao 34 duhovna poetska i prozna zapisa o različitim općeljudskim i vjerskim temama, koje proizlaze i iz autorova osobnoga iskustva. Bol i traženje oslobađanja od nje, ključna otajstva Isusova života koja se slave u liturgijskoj godini, svetci poput Blažene Djevice Marije, sv. Josipa i sv. Jurja, vlastito svećeništvo te prisjećanja na djetinjstvo ispisuju stranice nove knjige.

Premda su autora osobne okolnosti nagnale da se bavi sobom, svojim bolima i nadama, on ne previđa što se događa u svijetu oko njega pa na svoj način govori i o najčešćim i najtežim nedavnim zbivanjima: o potresu, pandemiji koronavirusa te migraciji i emigraciji. Samokritički se dotiče i osoba s posebnim potrebama i odnosa prema njima, a ne zaobilazi ni općepoznate teološke teme.

Osobitu je vrijednost knjizi dao autorski križni put svjetla koji odlikuje kratkoća u promišljanju simbolike i važnosti pojedine postaje te originalna molitva u sljedećem odjeljku. Pritom tekst plijeni jasnoćom, suvremenošću, toplinom i ljudskošću.

Nova Culjakova zbirka, prema riječima mons. Ivana Miklenića, svjedoči da je čovjekov život zaista put »iz noći u svjetlo« i zato za strah nema mjesta.