Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova „Lađa“ posvećena Direktoriju za katehezu

Zagreb (IKA)

Novi broj časopisa „Lađa“ tematizira novi „Direktorij za katehezu“ objavljen 2020. godine.

Direktorij je u uvodnome članku predstavila urednica Lađe prof. dr. Ružica Razum. Tema je aktualna jer Direktorij potiče na katehetsko i religijsko-pedagoško djelovanje, na što je osobito Crkva pozvana u ovom vremenu koje danas živimo.

Obrađujući via pulchritudinis kao put evangelizacije, doc. dr. Ivan Dodlek u svom članku Lijepa teologija stvaranja kao estetski kriterij ekologije svakodnevice donosi moguća mjesta angažmana svakog čovjeka, pa i vjernika, za bolju sadašnjost i budućnost, našu i onu nadolazećih generacija. Vjeroučiteljice Margareti Pejić i Vesna Klir pisale su o radu s djecom s teškoćama u razvoju, što je primjerom potkrijepljeno na konkretnoj aktivnosti vezanoj uz svece zaštitnike. Pripremu (katehezu) za sakramente pomirenja i euharistije predstavila je Janja Škraba-Stanešić, a kako talente u vlastitoj župi prepoznati i razvijati opisala je Katarina Pučar, dok je pripremu o župi kao zajednici vjere i života sastavila Jelena Mihalić. Primjere obrade nastavnih jedinica donose Grozdana Drašković i mr. s. Branka Perković, a o edukativnim digitalnim igrama pisala je Katarina Paić, dok je Ljiljana Mandurić predstavila vlastitu izvannastavnu aktivnost planinarenja.

U Čitaonici za velike i male izv. prof. dr. Jasna Šego predstavila je liječnika i književnika Vojislava Maleševića kroz njegovu zbirku poezije Ili voljeti ili umrijeti. Igrokaze su pripremile Kristina Raič (Hrvatski božićni običaji) i Jelena Bosiljevac (Večera za pamćenje), a tu su i ostali stalni suradnici časopisa „Lađa“ sa svojim prilozima i vrijednim promišljanjima.

Ključne riječi:
Lađa