Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj časopisa Biblija danas

Zagreb (IKA)

U izdanju Hrvatskoga katoličkog biblijskog djela i Biblijskoga instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost objavila je novi broj časopisa Biblija danas.

Ovaj božićni broj Biblije danas, četvrti u 2018. godini, posvećen je važnoj biblijskoj osobi koja se spominje u Starom i Novom zavjetu – Kralju Davidu. Lik kralja Davida predstavlja se kao temeljna osoba biblijske vjere. Smatra se da je bio najpravedniji od svih izraelskih kraljeva, veliki vojskovođa, glazbenik i pjesnik. U vremenu božićnog slavlja posebno nam je pred očima biblijska poruka prema kojoj je Bog izabrao Davida te mu dao obećanje da se njegova loza neće prekinuti. Novi zavjet svjedoči da je Isus Krist – Mesija »pomazanik« – po tijelu izravan potomak Davidov.
U prvom članku dr. sc. Dubravko Turalija, profesor KBF-u u Sarajevu, upućuje na činjenicu da je David, najveći kralj Izraela, u svojim genima nosio i moapske poganske gene koji su okarakterizirali njegov život. Drugi članak iz pera dr. sc. Karla Višatickog, duhovnika bogoslovnog sjemeništa i profesora na KBF-u u Đakovu, govori o pomazanju kralja Davida po rukama proroka Samuela. Govoreći o Samuelu i Davidovu pomazanju za kralja on ukazuje na probleme te nas upućuje na biblijske tekstove koji ipak sugeriraju neke odgovore i daju dosta materijala na promišljanje. Dr. sc. Slavica Dodig u svom članku opisuje odnos kralja Šaula i Davida te upućuje na važne oznake koje je trebao imati dobar i pravedan kralj. Novozavjetne tekstove u kojem se Isusa naziva sinom Davidovim analizira profesor biblijskih znanosti sa KBF-a u Zagrebu dr. sc. Taras Barščevski te donosi obilje zaključaka koji mogu obogatiti našu vjeru i razumijevanje novozavjetnih tekstova ne samo u ovo božićno vrijeme, nego i tijekom cijele liturgijske godine. U posljednjem članku Biblije danas čitatelji mogu pročitati izvješće s međunarodnog biblijskog znanstvenog simpozija o temi »Biblijska antropologija« koji je organizirao Biblijski institut Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 26. i 27. listopada 2018. godine u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Ključne riječi:
biblija danas Božić