Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj časopisa Lađa

Zagreb (IKA)

Kršćanska umjetnost tema je novoga broja časopisa Lađa.

U ovome broju donosi se članak Sani Gilja, koja piše o značajkama i razlikama religiozne i sakralne umjetnosti u kršćanskoj ortopraksi. U nizu Via pulchritudinis – put evangelizacije doc. dr. sc. Ivan Dodlek promišlja o temi Simbolički duhovno-egzistencijalni svijet umjetnosti.

U metodičkim uputama/preporukama vjeroučitelji iz prakse donose provjerene radne predloške: kako izraditi prigodne anđele od vune donosi Ivana Sučija, a anđele od školjaka i narukvicu s biblijskom pričom izradila je Valentina Novoselac. Ana Milas govori o upotrebi umjetničke slike u razredu, a Marica Balog donosi odgojno-obrazovne ishode kroz nastavu vjeronauka. Tvrtko Beus u fokus stavlja fotogovor, Marija Patrlj na primjeru pokazuje kako osmisliti i postaviti izložbu učeničkih radova, a Sanja Blažina predstavlja tehniku quilling (filigranski papir).

Svoje glumačko umijeće učenici mogu pokazati igrokazom Isus u gostima koji je prema istoimenoj priči prilagodila vjeroučiteljica Ivana Sučija. Iva Maričić je o crkvenoj glazbi za rubriku Intervju razgovarala s vjeroučiteljicom i crkvenom glazbenicom mr. art. Andrejkom Srdoč Geraci, dok su stalni suradnici pisali za rubrike Čitaonica za velike i male, s roditeljskog, vjeroučiteljskog i župničkog motrišta, Radni listovi i drugo.