Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj časopisa "Lađa"

Zagreb (IKA)

Korizma je tema novog broja časopisa za promicanje religijskog odgoja i vrjednota kršćanske kulture „Lađa“ koju objavljuje Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije u nakladi Glasa Koncila.

Uvod je ovome broju svojim člankom dala glavna urednica časopisa Lađa prof. dr. Ružica Razum koja pojašnjava organizacijske promjene koje su se dogodile na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je prošle godine proslavio jubilarnu 350. godišnjicu svoga postojanja.

U ovome broju nalaze se i neka nova gledišta o korizmi (iako su ove korizmene teme pripremane prije epidemije koronavirusa i potresa u Zagrebu) – od korizmenoga rada na sebi do konkretnih prijedloga za rad s djecom i za rad u nastavi. Cjelovite pripreme za rad u nastavi podijelili su vjeroučitelji T. Šegina, M. Novak, J. Mihalić, I. Salopek, M. Balog, a svoje iskustvo s humanitarnim projektima prikazale su V. Katolik Krajačić (samoposluga za učenike u potrebi) i N. Jelica (pomoć za misije u Ugandi). Korizmenu izvannastavnu aktivnost za učenike opisala je J. Škraba-Stanešić, a I. Sučija dala je upute za kreativno-istraživački zadatak o temi Sakramenti.

Kulturno obogaćenje donosi Čitaonica za velike i male, u kojoj je kao uzor predstavljen lik svetice Edith Stein, dok je Z. Jelaska predstavila niz svetaca iz slikovne pjesmarice nedavno preminuloga Josipa Prudeusa. Za predškolce je Snježana Catela sastavila malu eko-priču pod naslovom Proljetna radost, a (uz redovite rubrike i suradnike) u rubrici Aktualno o korizmi i radu u školi promišljaju I. Bulaja, S. Gilja i A. Stanešić.

Ključne riječi:
korizma Lađa