Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj časopisa Lađa

Zagreb (IKA)

Novi broj časopisa Lađa u znaku je sakramenata s temom „Vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti“.

Prenošenje vjere novim naraštajima u naše vrijeme našlo se u krizi, a primanje sakramenta potvrde kao da se podudara s prekidom prakticiranja vjere. A da bi se vjera prakticirala nužno je poznavati istine vjere. Na religioznom opismenjavanju mnogih naraštaja vjernika rade nebrojeni svećenici, redovnici i redovnice te vjernici laici, osobito kroz župnu katehezu i vjeronauk u školi.

U ovome broju časopisa „Lađa“ može se čitati o sakramentima kršćanske inicijacije i pripravi za njih na način vjerskog opismenjavanja, o čemu je pisao prof. dr. Josip Šimunović, dok je mr. Radila Ilinović u svom članku usporedila sakramente i moralni život. Mr. Ivan Bulaja u članku „Vidljivi znakovi Božji“ napravio je kratki presjek povijesnog razvoja sakramenata u formi koju im danas poznajemo. „Tjeskoba kao glas bitka i poziv na autentičnu ljudskost“ naslov je pod kojim je doc. dr. Ivan Dodlek, u paraleli s epidemijom koronavirusa, u vizuri „Kuge“ Alberta Camusa, ocrtao potragu za umijećem življenja usred egzistencijalne tjeskobe uzrokovane epidemijom i kolektivnom nesigurnošću, tjeskobom, strahom.

Ovaj broj donosi i cjelovitu pripremu za nastavni sat pod temom „Krštenja“ (Jelena Mihalić) te primjer istraživačkog rada s temom sakramenata kršćanske inicijacije (Bernarda Majstorović), a o izazovima nastave na daljinu s konkretnim primjerima iz prakse pisala je Marina Međimurec Čupić. Irena Greb, dipl. odgajateljica, opisala je kako se s djecom predškolske dobi mogu likovno obraditi teme sakramenata, a o mogućnostima terenske nastave govorila je Janja Škraba-Stanešić. Uz redovite rubrike i radne listove, intervju s Katarinom Matijacom, majkom osmero djece i osnivačicom portala „Žena vrsna“, donosi Iva Maričić.

Ključne riječi:
Lađa