Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj časopisa „Lađa“

Zagreb (IKA)

U novome broju časopisa za promicanja religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture „Lađa“, koji objavljuje Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, promišlja se tema „Uzori“.

Urednica časopisa prof. dr. sc. Ružica Razum u članku o temi Uzori i svjedoci u kršćanskome odgoju i obrazovanju traži odgovore na pitanja čemu uopće uzori, koja je uloga odraslih u odnosu na djecu i mlade te koja je uloga katehete i vjeroučitelja i kako pomiriti funkciju odgojitelja i svjedoka u jednoj osobi. U svome Konsolacijskom pismu doc. dr. sc. Ivan Dodlek traži odgovor na pitanje normalnosti u današnje vrijeme koje je u odnosu na sva prošla vremena novo i drugačije, s posve novim i dosad neviđenim izazovima.

U rubrici Metodičke upute donosi se mnoštvo konkretnih ideja za rad s djecom predškolske i školske dobi. Vjeroučitelj savjetnik Tomislav Krušlin donosi primjere zaslužnih hrvatskih osoba na glasu svetosti, kao i osobni primjer iz života o načinu na koji nas uzor drugog čovjeka upućuje prema vjeri i Bogu, dok Štefica Pokorny obrađuje Mariju kao bezvremenski uzor i ideal. Kako u integriranoj nastavi za učenike osnovne škole izraditi eko-cvjetove od lavande za školski sajam pokazala je Janja Škraba-Stanešić, dok Ines Kresoja donosi upute za izradu platnenih anđela, a kako izraditi misijsku krunicu opisuje Katarina Paić. Odgojiteljica s. Ružica Nimac opisuje aktivnosti koje s predškolcima provodi u povodu Dana očeva, Grozdana Drašković u Kotaču svetaca donosi aktivnost za približavanje uzora djeci kroz igru, a kreativno-istraživački zadatak na temu Ruksak Carla Acutisa osmislila je Ivana Sučija, dok vjeroučiteljica Marica Celjak opisuje svoj eTwinning projekt Putevima baka i djedova – kulturna baština.

U Čitaonici za velike i male izv. prof. dr. sc. Jasna Šego piše o velikoj svetici naših dana i uzoru za mnoge pod naslovom Majka Terezija – u osluškivanju Božjega glasa. U rubrici Vjeronauk na daskama za najmlađe je dramatizaciju Planet Zemlja i Zagađivači za razvoj eko-svijesti sastavila odgojiteljica Irena Greb, a vjeroučiteljica Kristina Raič priredila je igrokaz Dan očeva. U stalnim rubrikama autorsku priču potpisuje Ivanka Pejić, a Iz različitih motrišta svoj doprinos daju Iva Noršić, Nikola Kuzmičić i Ante Vranković. Tu su i primjeri radnih listova za aktualizaciju teme uzora, intervju s apostolskim nuncijem Giorgiom Linguom te promišljanja vjeroučitelja u rubrici Aktualno.

Ključne riječi:
Lađa uzori