Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj časopisa „Lađa“

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture „Lađa“ posvećen nastavi na daljinu.

„Zahvaljujući modernoj tehnologiji uistinu nam se pružaju mnoge nove mogućnosti učenja i poučavanja. Nastava na daljinu nudi brojne prednosti, osobito omogućuje lakše učenje i studiranje u određenim okolnostima. Ipak, ne treba zaboraviti da uz promicanje svih potencijala koje nam pruža nastava na daljinu ne možemo zanemariti i neke njezine slabosti. Jedna od ključnih jest nedostatak kontakta uživo, nedostatak žive osobe i osobne komunikacije. Uporaba tehnologije u obrazovnome procesu ne smanjuje potrebu za učiteljima. Naprotiv, bez dobrih učitelja nema ni dobre uporabe tehnologije. Tehnologija može pomoći boljem učenju ako ju koristi dobar učitelj. U svakom slučaju, koliko god tehnologija može olakšati proces učenja, ona ni na koji način ne može zamijeniti ulogu učitelja“. Tim riječima glavna urednica časopisa Lađa dr. sc. Ružica Razum uvodi u novi broj časopisa.

Teorijski je temu u istoimenom članku predstavila prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, a iz prakse su svoja iskustva podijelili mnogi vjeroučitelji, osvjetljujući problematiku online nastave s više gledišta. Predstavljene su tako konkretne nastavne jedinice koje se mogu obraditi u virtualnom okruženju, a vjeroučiteljice Jelena Fujs i Katarina Pučar predstavile su projekte koje su ostvarile u korelaciji s kolegicama iz drugih predmeta (Hrvatski jezik, Matematika, Povijest). Vrijedne odgajateljice u vjeri Snježana Catela, Tamara Vrdoljak, Irena Greb, s. Monika Maslać i s. Ružica Nimac donose osobna iskustva i prijedloge za rad s najmanjima i njihovim roditeljima, a prof. Jasna Šego predstavila je teologa i poetu Antona Tamaruta kroz njegovu novu zbirku poezije Ja mu vjerujem. U rubrici Metodičke upute predlažu se neki novi digitalni alati za rad u nastavi, nude se ideje za pripremu nastave na daljinu, kao i konkretne kreativne radionice.

 

Ključne riječi:
Lađa