Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Papa Franjo s mladima na 34. svjetskom danu mladih – tema je koja se s naslovnice novoga broja Glasa Koncila – prvoga u veljači – proteže na još dvije unutarnje stranice i donosi detaljne izvještaje s brojnih Papinih susreta u Panami s naslovom: »Vi, mladi, morate se boriti za svoj prostor danas«.

O odjecima molitveno-komemorativnoga susreta u povodu Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta održanoga ispred zagrebačke katedrale u svojem komentaru piše glavni urednik mons. Ivan Miklenić, ističući da hrvatski katolici koji ne bi suosjećali s patnjama Židova ne bi se mogli smatrati vjernim sinovima Katoličke Crkve ni duhovnim baštinicima Alojzija Stepinca.

„Odnos hrvatskoga naroda prema Židovima nikako se ne može poistovjetiti s odnosom ustaškoga režima i zagovornika nacističke i rasističke ideologije i politike jer su mnogi upravo kao Kristovi učenici i humanisti u Hrvatskoj baš u vrijeme najžešćega progona Židova koliko su mogli štitili i zaštitili Židove“, napisao je urednik Miklenić.

Uz Dan života koji se obilježava prve nedjelje u veljači više je priloga u novom broju Glasa Koncila posvećeno tome danu. Uz poruku koju je objavio biskup Mate Uzinić i glavnih naglasaka koji su izneseni na kolokviju o savjesti i kulturi života, može se pročitati i svjedočanstvo žene koja je učinila devet abortusa s porukom „Ja sam najnesretnija žena na svijetu“ te triju generacija iz obitelji Vrdoljak koji tvrde da je brak avantura ljubavi.

Prenesena je i poruka u povodu Dana posvećenoga života te izvještaj s redovničkih susreta u Dubrovniku, Šibeniku i Slavonskom Brodu. Još jedan prilog posvećen je redovnicama – hrvatskim karmelićankama Božanskoga Srca Isusova u Budimpešti koje nakon „gulaš-revolucije“ sklapaju novu redovničku hrvatsko-mađarsku nagodbu i obnavljaju redovničku zajednicu.

U intervjuu prof. dr. Mladen Boban, splitski sveučilišni profesor s Medicinskoga fakulteta, govori o koristi umjerenoga pijenja na zdravlje, a posebno je fokusiran na vino. „Važno je da se ne govori samo o zabranama i negativnim aspektima, nego da se podučavaju zdravim životnim navikama i kulturi življenja, što uključuje umjerenost u pijenju i samokontrolu kako bi razumjeli kako to može štetiti ili pomoći njihovu zdravlju“, kazao je sugovornik Boban.

Novi Glas Koncila u prvom nastavku teološkoga osvrta predstavlja Papino pismo Papinskoj akademiji za život kao opomenu i poticaj ljudskoj zajednici i Crkvi pod naslovom „Ponovno lansirati humanizam života“.

„Novi duhovni val zapljuskuje male župe“ – naslov je reportaže na duplerici koja predstavlja župe s otoka Hvara – Brusje i Velo Grablje. U rubrici „Mladi mladima“ obrađena je tema između novih ovisnosti i novih životnih stilova.

U prilogu „Prilika“ donose se tri zanimljiva teksta. Rubrika „Zdravlje“ govori o gripi, „Ekonomija“ o Johnu Bogleu, dok se u reportaži piše o pastoralnoj ljubavi župe i gitare i zašto je „El musicante“ drugačija škola gitare.

Ključne riječi:
Glas Koncila