Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Fotografija zagrebačkoga Hoda za život, obitelj i Hrvatsku otvara naslovnu stranicu novoga broja Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 2. lipnja, a u izvještaju se prenose glavni naglasci s pet velikih skupova na kojima su se okupili zagovornici života iz Splita, Rijeke, Osijeka i Zadra te poslali poruku da su nerođena djeca najugroženija manjina u Hrvatskoj i pokazali da Hrvatska vrvi od ljepote života.

Taj događaj, kao i nedavno održani izbori za Europski parlament, bili su povod za komentar glavnoga urednika mons. Ivana Miklenića naslovljenoga „Zaštita života i demokracije“ u kojem među ostalim ističe da su inicijative poput Hoda za život dobrodošle jer pridonose oslobođenju građana, većoj otvorenosti za cjelovitu istinu koja se i danas na mnogo načina želi skrivati. „Time takve inicijative pridonose i većoj i zrelijoj demokraciji u Europskoj uniji, koja je često i snažno izložena grubim ideološkim pritiscima koji ugrožavaju i demokraciju“, napisao je urednik Miklenić.

Budući da se u Crkvi na sedmu vazmenu nedjelju slavi i Svjetski dan sredstava društvene komunikacije sugovornik Glasa Koncila je dr. Anto Mikić, predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu s uredničkim iskustvom koji je govorio o prisutnosti vjerske tematike u hrvatskom medijskom prostoru, ali i istaknuo kako Crkva ne smije odustajati od svojih medija. A tim se povodom mogu pročitati i glavni naglasci iz poruke pape Franje za Svjetski dan medija.

U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi svjedoči vjeroučitelj, pastoralni vijećnik i suradnik iz župe Resnik Mario Sobočan, a u „Susretu“ je predstavljen teolog i profesor hrvatskoga jezika Mate Šimundić.

Četvrti nastavak teološkoga promišljanja posvećen je apostolskoj pobudnici „Krist živi“ u kojem se ističe kako je za Sinodu o mladima i pobudnicu tipično ustrajanje na tome da „sami mladi budu protagonisti pastorala mladih, praćeni i vođeni, ali slobodni za kreativno i smiono pronalaženje uvijek novih putova“. U redovitoj reportaži predstavljena je župa sv. Ivana apostola i evanđelista u Cerju, a daje se odgovor kako je malena prigorska župa spojila dva kontinenta.

Među domaćim vijestima su i izvještaj s Festivala kršćanskoga kazališta, Dana hrvatskih svetaca i blaženika, susreta mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije, susreta obitelji s petero i više djece Varaždinske biskupije. Sa stranica inozemnih vijesti posebnu pozornost izaziva govor pape Franje u sklopu simpozija „Da životu“, gdje je poručio sudionicima „Pobačaj nikada nije odgovor koji žene i obitelji traže!“, a znakovita je i njegova druga poruka sudionicima opće skupštine Međunarodnoga Caritasa „Ljubav koja ne dira džep lažna je ljubav“.

Ključne riječi:
novi broj GK