Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Prikaz novoga broja Glasa Koncila – 30. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 28. srpnja.

Nesvakidašnji događaj, koji svjedoči o bogatstvu različitosti koje su sabrane u jedinstvu Katoličke Crkve, dogodio se proteklih dana u Banjoj Luci, gdje je boravilo izaslanstvo klera Ukrajinske grkokatoličke Crkve. Naslovna fotografija novoga broja Glasa Koncila – 30. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 28. srpnja – stoga prikazuje Josipa Miljana, vladiku iz Kijevske eparhije te, u njegovoj pozadini, spomenkriž koji je vladika Miljan blagoslovio zajedno s apostolskim administratorom Križevačke eparhije Milanom Stipićem. Križ je podignut u spomen na dvojicu ukrajinskih blaženika, Klimenta Šeptickoga i Leonida Fjodorova, koji su svoj redovnički život završili u komunističkim progonima, a prve korake svojega monaštva napravili su u ukrajinskom grkokatoličkom samostanu Kamenici u blizini Banje Luke.

„Prisegnuti ne može ni vlada, ni Sabor, ni ministarstvo – jer oni su objekti, institucije. Prisegnuti može isključivo čovjek”, piše u redovitome komantaru Glasa Koncila zamjenik njegovog urednika Branimir Stanić, osvrćući se na nedavnu prisegu novih ministara. Stanić analizira temeljne pojmove koje stoje iza ljudske prisege – stavljanje interesa zajednice ispred vlastitih interesa koje je izraženo riječima „ljubiti prvi”, dužnost, poštenje…, jednom riječju opće dobro. „Neki će na temelju poraznih činjenica reći da nema nade za boljitak jer sve je premreženo nečasnim djelovanjem, prepuno sukoba interesa, pa čak i veleizdajničkim potezima. Baš zato je u sadašnjemu vremenu potrebno istinsko prisezanje”, zaključuje Stanić.

Dr. Frane Staničić s Katedre za upravno pravo Pravnoga fakulteta u Zagrebu u redovitome intervjuu u novome broju Glasa Koncila analizira pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i različite vidove primjene toga načelnoga prava u konkretnim uvjetima društva u kojemu žive ljudi različitih uvjerenja. „Načelo neutralnosti ne znači zabranu državi da uspostavi pravo na slobodu vjeroispovijesti kao temeljno ljudsko pravo, nego obvezu države da se prema svima odnosi na jednak način. Ugrožavanje prava na slobodu vjeroispovijesti kroz povijest je izazivalo ratove i sukobe; pokušaji umanjenja prava na slobodu vjeroispovijesti izazivaju snažan otpor i posljedično sukobe”, kaže među ostalim gost intervjua.

Novi broj Glasa Koncila među ostalim donosi, kad je riječ o životu Crkve u Hrvatskoj, vijest o imenovanju nadbiskupa Giorgia Lingue novim apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj; pregled razrješenja i imenovanja svećenika u Zagrebačkoj nadbiskupiji; te opširni izvještaj s prve Ljetne škole teologije u Dubrovniku.

Kad je riječ o životu Crkve u svijetu, prenose se među ostalim riječi kojima se papa Franjo osvrnuo na 50. obljetnicu spuštanja na površinu mjeseca. „Bliski istok ne može izdržati još jedan rat”, naslov je izvještaja o poruci kaldejskoga katoličkog patrijarha kardinala Louisa Raphaela I. Sakoa sa sjedištem u Bagdadu. U poruci patrijarh upozorava u opasnost da trzavice između SAD-a i Irana prerastu u rat, čije bi posljedice, prema patrijarhovim riječima, bile „nesagledive, ali svakako kobne”. Glas Koncila također izvještava o nesvakidašnjemu pismu koje je papa Franjo uputio sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Redovita reportaža ovoga puta ne vodi čitatelja u jednu od župa, nego u Interpretacijski centar šibenske katedrale Sv. Jakova „Civitas sacra – Sveti grad”. Tekst prati uspon po katovima centra, na kojemu se posjetitelji postupno upoznaju s poviješću katedrale kao duhovnoga i kulturnoga generatora grada. „Moj je Stepinac sada u crkvi, desno kraj oltara”, naslov je priloga u rubrici „Vjernici laici aktivni u Crkvi”, u kojoj je gost Luka Krešimir Stipić. Mladi student kiparstva, dizajner i umjetnik ujedno je i „župni pomagač otkad zna za sebe”, u župi sv. Nikole Tavelića na zagrebačkoj Kustošiji.

„Mogu li književnik i književno djelo postati junaci turističke ponude grada?”, naslovno je pitanje analize u prilogu Glasa Koncila „Prilici”, čija je autorica komparatistica književnosti Nikolina Mesić. „Gradovi bez svojih pjesnika nisu gradovi, kaže Matoš. Nužno je zato u što većoj mjeri predstaviti književnike i njihovo stvaralaštvu onima koji u grad dolaze, ali i onima koji u gradu žive”, kaže se među ostalim u prilogu.

Novi broj Glasa Koncila donosi nastavak prikaza pisma pape Franje „hodočasničkom Božjem narodu u Njemačkoj”, čiji se pastiri spremaju pokrenuti proces dijaloga o životu Crkve, prozvan „sinodskim putem”. Ljudskom potresnošću i božanskom utjehom zrači prilog u Glasu Koncila u kojemu svjedoči Marijana Vojnić, majka pokojnog mladića Stjepana. Stjepanova vedrina u bolesti – bolovao je od cerebralne paralize – još je za njegovoga života, zahvaljujući vjeri iz koje je crpio duhovnu snagu, bila blagoslov mnogima. Uključujući poglavito njegovu obitelj, koja je nakon njegove smrti udomila još troje djece. Stjepan je bio i vatreni navijač vinkovačke „Cibalije”.

Ključne riječi:
novi broj GK