Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Dvjema fotografijama s komemoracija hrvatskoga ratnog stradanja u Škabrnji i Vukovaru otvara se novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 24. studenoga.

Središnja poruka koja nosi naslovnu stranicu jest da se prijateljstvo među narodima uspostavlja istinom, pravdom i žrtvom. »Zajednica – župna, gradska, narodna, državna – može imati uspjeha samo kada u njoj ima istinskih služitelja općega dobra, spremnih nesebično slijediti ideale mira utemeljene na pravdi i istini«, poručio je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić koji je predvodio misu u Vukovaru.

Na tragu tih poruka glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić također apostrofira da su istina i pravda temelj pomirenja. »Kad bi hrvatske državne vlasti postupale uvažavajući zdrav razum, pravdu, istinu, međunarodno pravo i demokratska načela, u Hrvatskoj bi postojao stvaran i zdrav temelj i za priznanje promašenosti velikosrpske politike i za još veću spremnost na opraštanje zlodjela koja se više ne mogu ispraviti i za civilizacijsko pomirenje ne samo u hrvatskim granicama, nego i općenito u hrvatsko-srpskim odnosima«, zapisao je među ostalim u komentaru mons. Miklenić.

Posebna pažnja pridana je plodovima Svjetskog dana siromašnih u Crkvi u Hrvata te su prikazane mise i pohodi biskupa najpotrebitijima. Ove godine kardinal Josip Bozanić posluživao je objede najpotrebitijima i s njima ručao u pučkoj kuhinji u sklopu samostana Misonarki ljubavi.

Središnji događaj Crkve u Hrvatskoj ovoga je tjedna ređenje mons. Bože Radoša za varaždinskoga biskupa u nedjelju Krista Kralja 24. studenoga. Pored svojih intenzivnih obveza, preseljenja, duhovnih obnova i molitvi, mons. Radoš pronašao je i vremena za razgovor s Glasom Koncila koji je objavljen u rubrici »Intervju«.

Teološki osvrt na 11. stranici donosi drugi nastavak priče o liku i djelu nedavno kanoniziranog Johna Henryja Newmana. »Ona je (Katolička Crkva) kao fotografija prve Crkve. Ili u najmanju se ruku razlikuje od prve Crkve otprilike kao što se razlikuju fotografija čovjeka u četrdesetima od onoga u dvadesetima. Zna se da je to isti čovjek«, glasi jedan od Newmanovih citata.

Na 16. i 17. stranici Glas Koncila donosi opširne izvještaje s misa zadušnica za fra Jurja Mirka Mataušića i profesora Aldu Starića i studijskih dana Željka Mardešića koji su se održali na HKS-u.

U rubrici reportaža prikazana je župa sv. Roka iz splitske četvrti Manuš, koja je najmlađa župa Katedralnog dekanata. Uz mnoštvo fotografija u tekstu je bilo riječi o socijalnom i duhovnom nerazmjeru koji okružuje život župe, pitanja apartmanizacije koja je župu pretvorila u »turističku župu«, ulozi mladih u karitativnim aktivnostima i njegovanju međugeneracijskog zajedništva.

Redoviti prilog Glasa Koncila »Prilika« ususret blagdanskim danima odgovara na pitanje jesu li suhomesnati proizvodi štetni po zdravlje. Bavi se obnovljivim izvorima u novoj industrijskoj revoluciji, a u književnosti prikazuje knjigu »Oproštaji i susreti« Luke Brajnovića iz pera komparatistice književnosti Nikoline Mesić.

Rubrika »Mladi mladima« bavi se pitanjem sreće i želje za uspjehom među mladima. Kroz prispodobu o bogatom mladiću koji je pred Isusa došao u dobroj namjeri, no nije bio spreman odreći se materijalnog prije nego li pođe s Kristom, čime je, kako kaže papa Franjo, propustio priliku za onime što bi zasigurno postalo veliko prijateljstvo.

Novi nastavak povijesnog feljtona iz dokumenata tajnih službi pokazuje da su komunističke vlasti imale namjeru sudski goniti i mons. Božu Milanovića.

 

Ključne riječi:
Glas Koncila