Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Izvještaj i fotografija s obilježavanja 75. obljetnice maceljske tragedije misom i križnim putem – otvara drugi lipanjski, a 24. broj u tekućoj godini, katoličkoga tjednika Glasa Koncila s naslovom „Tek nad grobovima mrtvih moguće je pomirenje živih“ - porukom iz homilije zagrebačkoga pomoćnoga biskupa mons. Mije Gorskoga.

Komentar glavnoga urednika mons. Ivana Miklenića pod naslovom „Izborni poučak“, među ostalim, donosi: „Posljednji predsjednički izbori i dosadašnje obnašanje predsjedničkoga mandata pokazali su da se birači na izborima ne bi smjeli voditi tek željom za osvetom, željom za kažnjavanjem onih koji ne izvršavaju svoja obećanja i ne služe dovoljno stvarnim hrvatskim ciljevima i interesima, nego da bi trebali odgovorno tražiti dublju motivaciju za davanje svoga glasa.“

O mađarskoj nacionalnoj manjini, njezinoj povijesti, problemima i očekivanjima u Glasu Koncila objavljen je intervju s dr. Laszlom Horvathom, jednim od istaknutih članova Društva mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj, neumornoga istraživača povijesti i kulturne baštine Mađara u Hrvatskoj koji je istaknuo da su i Mađari sudjelovali u obrani Hrvatske.

Da je europska zapadna politika pod utjecajem liberalnih ideja dala doprinos potiskivanju religije iz javnoga života piše u svojem promišljanju dr. fra Luka Marković koji ističe da „liberalizam nema odgovor na društvenu krizu“ te da je „priča liberalne ideologije o pravednom svijetu globalni promašaj“.

Među zemljama u kojima kršćani nemaju sigurnost i gdje su im ugroženi životi jest i Pakistan, južnoazijska zemlja u kojoj je tijekom korona krize kršćanima bila uskraćena pomoć. Na to su upozorile dvije međunarodne udruge, a o tome kako su kršćani „prisiljeni trgovati religijom u zamjenu za hranu“ piše se detaljno u prilogu objavljenom na stranicama Glasa Koncila.

U rubrici „Susret“ o tradicionalnom obrtu izrade i krpanja ribarskih mreža govori otočanin iz Jezera na Murteru Svemir Meić Sidić, dok reportaža na duplerici ovoga puta donosi pregled pastoralnoga života u baranjskoj Župi sv. Barbare u Dražu.

naslovnica Glasa Koncila 24/2020

U rubrici „Mladi mladima“ govori se o djeci i mladima u povodu Međunarodnoga dana nevine djece žrtava agresije i Svjetski dan borbe protiv dječjega rada, u „Propisi-pravo-pravda“ piše se o nacionalnoj mirovini, „Prigovor znanosti“ tematizira kako je suprotno znanstveno mišljenje onome koje prevladava u javnosti o koronavirusu bilo nemoguće čuti. „Uvod u duhovni život“ piše o Kristu kao modelu duhovnoga praćenja, a u „Katoličkim oblikovateljima kulture“ predstavlja se pokretač dramske književnosti bačkih Hrvata Ivan Petreš. Meditaciju o sv. Jeronimu potpisuje Ivan Bodrožić.

Drugi nastavak nove rubrike „Svježe iz konzerve“ potpisuje V. Dunižarić, a Glas Koncila donosi i serijal o ranjenim crkvama Zagrebačke nadbiskupije u kojima prikazuje razmjere štete nastale u potresu u ožujku, a u ovom broju govori se o crkvi Sv. Katarine na Gornjem gradu.

Tu su i vijesti o 60. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, pismo kardinala Josipa Bozanića roditeljima školaraca, izvještaji iz Krka i Siska s proslave zaštitnika biskupije sv. Kvirina te vijest s 53. vozočašća na Trški vrh.

Ključne riječi:
Glas Koncila