Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Fotografijom pobjednika državnoga natjecanja iz Vjeronauka o 50. obljetnici „Vjeronaučne olimpijade Maloga koncila” otvara se novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 14. svibnja.

U okrilju župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, popularne „zagorske katedrale” u Pregradi – mjestu u kojem je prije točno 50 godina planula baklja „Vjeronaučne olimpijade” Maloga koncila – održana je državna završnica istoimenoga natjecanja iz Vjeronauka za osnovne i srednje škole. Kako je prošlo natjecanje i tko su pobjednici objavljeno je na prvim stranicama Glasa Koncila.

„Kristu koji živi u ljudima Crkve zagrebačke želim se posve predati”, rekao je nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša u prvom razgovoru za Glas Koncila nakon liturgijskoga preuzimanja upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom. S novim zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom Glas Koncila u razgovoru je otvorio devet tema važnih za Crkvu zagrebačku i njezino djelovanje u hrvatskom društvu. Obrazlažući što je za njega pastoralni žar, rekao je i da bi volio da postane normalno da i oni koji odlaze s ovoga svijeta odlaze s primljenim sakramentima, pomireni s drugima, nahranjeni euharistijom, kao što je danas normalno da djeca nakon rođenja primaju sakrament krštenja. Protumačio je i što znači kada se svjetovni duh uvuče u Crkvu, što će biti sa zagrebačkim sinodskim hodom te kako će surađivati sa zagrebačkom gradskom vlašću s obzirom na dominantne vrijednosne razlike.

O plodovima vjeronaučnih olimpijada u komentaru piše glavni urednik Branimir Stanić. U tom događanju, piše Stanić, ima daleko više simbolike, pouke i ohrabrenja za današnje vrijeme i za današnje naraštaje nego što bi se to moglo isprva učiniti. „Pouka je Makovih, odnosno vjeronaučnih olimpijada da u odgoju današnjih naraštaja hrvatskih učenika nije dovoljno samo davati im suha znanja i činjenice jer one nisu jamstvo društvenoga zdravlja, nego im treba ulijevati znanja i spoznaje preko kojih će rasti u dobroti, velikodušnosti, vedrini, čistoći i uzornu društvenom djelovanju”, piše među ostalim Stanić.

„Nije tajna da je Janjevaca izvan Janjeva više nego u njemu, no tajna žilavosti njihova identiteta možda je upravo u revnosti s kojom se svojemu domu vraćaju, osobito 9. svibnja, na blagdan Prijenosa moći sv. Nikole. Ove su se godine na 120. rođendan svoje crkve okupili iz svih dijelova Hrvatske, a s njima je bio i Glas Koncila. Mogli su se čuti i izrazi nade u povratak. No za to se ipak treba pozabaviti stvarnošću…”, poručuju iz Glasa Koncila.

Uz Međunarodni dan sestrinstva o stanju u struci medicinskih sestara i tehničara, ali i o „slučajnosti” da se Međunarodni dan sestrinstva slavi na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića za Glas Koncila govore medicinske sestre s hrvatskoga juga i sjevera.

Muževni odgovor na pitanje prvih subota ponudila je četvrta konferencija katoličkih muškaraca „Budi muškarac” koju su pod geslom „Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!” u Domu pastoralnih susreta u Lovranu u subotu 29. i nedjelju 30. travnja organizirali članovi projekta „Muževni budite”. Stranice Glasa Koncila donose teme, pitanja i odgovore s konferencije.

Ključne riječi:
Glas Koncila