Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Fotografijom s proslave zaštitnice Zagreba – Majke Božje od Kamenitih vrata – otvara se novi broj Glasa Koncila koji je pripremljen za nedjelju 11. lipnja.

U fokusu prvih stanica Glasa Koncila su izvještaji s misnoga slavlja na trgu pred zagrebačkom prvostolnicom i svečane procesije središtem grada čime su zagrebački vjernici proslavili zaštitnicu svoga grada te s proslave Dana Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta na kojoj je „Lectio magistralis“ održao generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech koji je i predvodio misno slavlje proslave Majke Božje od Kamenitih vrata.

Novi broj Glasa Koncila donosi i tematski prilog o razotkrivanju na Danu grada Zagreba. Lako bi se moglo osporiti političko stajalište koje ispred svih praktičnih problema zajednice – dakle ispred općega dobra građana – kao prioritet neprestano „progurava“ ideološka i svjetonazorska pitanja. Nedavna proslava Dana grada Zagreba i s njim povezana događanja u srijedu 31. svibnja pobudili su gorku sumnju da se takvo nešto događa upravo u glavnom hrvatskom gradu.

Ovotjedni komentar glavni urednik Branimir Stanić piše o novim revolucionarima. „Najteža posljedica svake revolucije gubitak je vjere, što se dogodilo mnogim društvima na zapadu. Zato ne treba čuditi da se u posljednje vrijeme, baš nekako predvođeno političkim akcijama iz većine u zagrebačkoj gradskoj vlasti, ide protiv vrijednosti koje su vjernicima osobito važne“, piše među ostalim urednik Stanić.

„Ako nema Duha Svetoga, nema Sinode, a nema ni Crkve“, rekao je u središnjem intervjuu generalni tajnik Sinode kardinal Mario Grech, koji je pohodio Zagreb kako bi sudjelovao na proslavi njegove zaštitnice. U sinodskom pristupu sugovornik vidi rješenje za mnoga pitanja u Crkvi, uključujući i žalosne skandale sa spolnim zloporabama. Pojašnjava i novine koje će donijeti sinodsko zborovanje biskupa u listopadu ove godine, a na pitanje boji li se da bi sporenja različitih stajališta mogla dovesti u pitanje jedinstvo Crkve, kardinal Grech odgovara: „Sva tri elementa – sinodnost, kolegijalnost i Petrovu službu, koja je velik dar i jamac jedinstva – valja poštovati pa se ne treba bojati za jedinstvo Crkve.“

Prije točno 50 godina na sprovodu Gabre Myškiva, bazilijanca koji je u boj za ukrajinske duše na dvama kontinentima pošao iz – Slobodnice, čulo se „Danas možemo smjelo proglasiti oca Hristofora apostolom Srca Kristova!“. No hrvatska Posavina nije bila tek rodnim krajem utemeljitelja jedinoga svjetovnoga instituta Ukrajinske grkokatoličke Crkve, nego i zavičajem njegova duhovnoga poziva. Glas Koncila donosi u nas mahom nepoznatu životnu priču odgojitelja na glasu svetosti koji je od ukrajinskoga prognanika postao apostolom Brazila.

Da 52 branitelja poginula na Velebitu nisu potonula u zaborav, zasluga je zagrebačkoga Hrvatskoga planinarskoga društva „Gora“, koje je već šesti put okupilo petstotinjak hodočasnika u pohodu na velebitsko Sveto brdo. No spomen-susret planinara, na kojem je sudjelovao i Glas Koncila, uz euharistijsko središte i humanitarnu svrhu ima i ljekovit učinak.

Ključne riječi:
Glas Koncila