Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 24. rujna. Broj se otvara viješću o bombardiranju Caritasova skladišta u Ljvivu i uništenju 300 tona humanitarne robe koja je trebala pomoći ljudima u Ukrajini preživjeti još jednu ratnu zimu.

U fokusu novoga broja je investitura desetorice novih vitezova i prvi put četiriju dama kojom je Hrvatska magistralna delegacija Viteškoga reda svetoga Groba jeruzalemskoga dosegnula broj od 31 člana te udvostručila svoje članstvo. Svečanosti oviteženja koju je po novom obredu u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke prvi put predvodio kardinal Josip Bozanić pridružilo se i tridesetak vitezova i dama iz osam europskih zemalja, koje s Hrvatima povezuje poslanje ne mača, nego svakodnevne molitve i vjerodostojnoga života.

U komentaru glavni urednik Glasa Koncila piše o Stepinčevu na 30. rujna. „Najavljeno okupljanje hrvatskoga vjerničkoga naroda predvođenoga svim hrvatskim biskupima u subotu 30. rujna u Mariji Bistrici, na proslavi 25. obljetnice Stepinčeve beatifikacije, ne pripada redu običnih crkvenih proslava. (…) Stoga bi i hodočašćenje do mjesta na kojem je 1998. sv. papa Ivan Pavao II. kardinala Stepinca proglasio blaženim, gdje će na oltaru biti izložene njegove moći kao znak svetačke prisutnosti, moglo baš u sadašnjem izazovnom vremenu za Crkvu i narod, preko molitve, uroditi brojnim blagoslovima“, napisao je među ostalim urednik Stanić.

Povodom izlaska nove knjige „Dileme kliničke bioetike – U perspektivi medicinskog personalizma i kršćanske deontologije“ u izdanju Glasa Koncila autorica, moralna teologinja i bioetičarka prof. dr. Suzana Vuletić u intervjuu govori o gorućim bioetičkim temama. Medicina pokazuje tendenciju da umjesto umijeća liječenja i ublažavanja boli potpuno zagospodari životom, pojasnila je. „Suvremeni biotehnološki svijet dosegnuo je trenutak u kojem se konačno valja odlučiti: ili nastaviti bez ograničenja činiti sve što je znanstveno moguće ili s bioetičkim ograničenjem činiti samo ono što je dobro.“

Uz novi broj Glasa Koncila dolazi i rujansko izdanje mjesečnoga magazina „Prilika“ koji raspravlja o prilično nepoznatoj ulozi središnjih banaka i njihovim manipulacijama podatcima u redovitim financijskim izvješćima. Rubrika Književnost predstavlja knjigu francuskoga svećenika Henoca Tailleaua o sv. Maloj Tereziji. Rastuća politička neizvjesnost u svijetu, promjena međunarodnoga poretka i trajnost međunarodnih savezništava u fokusu su rubrike Politika. Uz početak školske godine rubrika Psihologija bavi se pitanjem razvoja morala u djece i ulogom roditelja. Rubrika Ekologija bavi se Svjetskim danom molitve za skrb o stvorenom i razdobljem „Vremena stvorenoga“, a rubrika Zdravlje tematizira zaštitu vida.

Ključne riječi:
Glas Koncila