Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za prvu nedjelju došašća, 3. prosinca. Broj se otvara koncilskim pozivom na nježnost u svijetu lažnih dolazaka.

S početkom „jakoga“ liturgijskoga vremena došašća u fokusu novoga broja Glasa Koncila je obiteljski hod stazama došašća u vrijeme kada se često mnogi pogube u izvanjskoj dekoraciji, a pozvani su kititi svoju nutrinu i otkriti ljepotu zagrljaja vlastite vjere. Župnik zagrebačke župe Presvetoga Trojstva u Prečkom Tomislav Šagud govori kako da adventsko vrijeme iščekivanja postane plodonosno za malu kućnu Crkvu, ali i otkriva perspektivu blagoslova obitelji upravo u vrijeme došašća.

O ponovnom izlasku na vidjelo poraza državne politike prema hrvatskomu selu i brojnih propuštenih šansi u metodama rješavanja problema seljaka koje još nisu postigle strateške uspjehe komentar piše glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, u kontekstu višednevnih prosvjeda hrvatskih poljoprivrednika na hrvatskom istoku koji su svratili pozornost na ozbiljne probleme onih koji žive od stočarstva i ratarstva. „Pravo je pitanje žele li vlasti doista vratiti život na hrvatsko selo i osnažiti seljake ili ih samo još neko vrijeme trpjeti, strpljivo čekajući dok poticaje ne počnu isplaćivati – same sebi“, piše među ostalim urednik Stanić.

Podatak o 4000 djece koja početkom jeseni zbog različitih teškoća nisu mogla u redovitom roku upisati prvi razred osnovne škole, koji se u javnosti pojavio u studenom, bio je povod za intervju s pedagoginjom s HKS-a doc. dr. Snježanom Mališom. „Današnji način života i stres kojemu su roditelji izloženi znatno smanjuje vrijeme koje roditelji provode s djecom i znatno otežava njihovu ulogu. Djeca trebaju neposredan kontakt, razgovor, dodir i ljubav. Trebaju prisutnost roditelja“, upozorila je uz ostalo sugovornica, a roditeljima ponudila ohrabrujuću perspektivu: „Teži put nekoga djeteta ne znači neuspjeh, znači samo dulji period koji je potreban da dijete sazrije. To je put toga djeteta koji je možda zahtjevniji za roditelje i bližnje. I tada treba zastati i za takvo dijete stvoriti pozitivno i poticajno okruženje“.

U doba kada se već i oni neskloni obiteljskim vrijednostima pridružuju demografskomu vapaju, „Godina velike obnove“ u Sisačkoj biskupiji podsjeća da ni jedna obnova – pa ni demografska – nije zamisliva bez obnove duha. No ovotjedna reportaža Glasa Koncila otkriva kako vjernici Župe bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini svoje obnoviteljske nade osim u Božje milosrđe polažu u – vjersko štivo. Tridesetak je ondašnjih prvopričesnika i krizmanika, naime, odnedavno pretplaćeno na Mali koncil, i to zaslugom samoga blaženika.

Renomirana umjetnica, kazališna redateljica, književnica i majka četvero djece Tea Agejev, dobitnica ovogodišnjega natječaja „Književni Kranjčić“, podijelila je za Glas Koncila svoja promišljanja o hodu s Bogom, pozivu, kvalitetnoj umjetnosti, položaju žene u društvu i dinamici današnje obitelji.

Svoje je svjedočanstvo s čitateljima Glasa Koncila podijelio i predsjednik udruge „Eho“ iz Zagreba Marko Matijašević – obiteljski je čovjek, otac dvojice sinova, i privatno i poslom potpuno posvećen evangelizaciji. U udruzi sa skupinom istomišljenika raznim programima pridonosi formaciji mladih u osobnom odnosu s Bogom i Crkvom.

Ključne riječi:
Glas Koncila