Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 7. travnja, na naslovnici donosi predizborno upozorenje iz HBK-a.

Prve stranice novoga broja u cijelosti donose izjavu Komisije HBK-a „Iustitia et pax“ u povodu skorih parlamentarnih izbora.

Na spomenutu se izjavu u komentaru osvrće i glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić koji znakovitim smatra što je umjesto uobičajene poruke uoči izbora došla upravo izjava. „Važno je bilo da netko napokon upozori na zabrinjavajuću demografsku situaciju, iseljavanje stanovništva, pitanje migracija, ali i na vrijednosna pitanja poput poštovanja vjerskih sloboda u javnom životu, poštovanja života od trenutka začeća do naravne smrti, neradne nedjelje, rodne ideologije…“, piše urednik Stanić.

Ususret gospićkomu Susretu hrvatske katoličke mladeži rubrika „Mlada Crkva“ donosi priču Gabrijela Lukića, 21-godišnjega studenta ekonomije iz Sesveta koji s pedesetak članova svoje udruge nastoji potaknuti mlade Hrvate u domovini i iseljeništvu na očuvanje hrvatskoga identiteta. „Vrijeme je za stvaranje inkubatora koji će potaknuti mlade da se angažiraju, rastu i postanu pokretači pozitivnih društvenih promjena“, poručuje među ostalim Lukić.

Umjetnica Dijana Nazor Čorda sakralne motive skriva u infracrveni spektar, a posljednjom izložbom „Svjetlosne pisanice“ na suvremeni način spaja elemente arheološke baštine s motivima iz prirode. Za Glas Koncila otkriva kako nastaju pisanice iz čijega središta prodire svjetlo, simbol Kristova uskrsnuća.

Karlovačka vjernica Sanja Milčić, koja je nakon moždanoga udara na nov način progledala, svjedoči kako joj je sveti Josip promijenio staze.

Od književnosti koja je „opasnost“ za politiku preko „cijene“ izbora sve do odgovornosti političara za obećanja dana u predizbornoj kampanji, teme su travanjskoga izdanja Prilike koje „najavljuju“ parlamentarne izbore sredinom mjeseca. Nova Prilika bavi se i pitanjem optimizma, a tema rubrike Ekologija su vodozemci i njihova uloga u zaštiti okoliša. Rubrika Zdravlje raspravlja o pozitivnim i negativnim utjecajima tehnologije po boljitak čovjeka.

Ključne riječi:
Glas Koncila