Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Dvanaestim Susretom hrvatske katoličke mladeži održanom u srcu Like otvara se novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 12. svibnja.

Reportažni prikaz SHKM-a u Gospiću istaknuo je dva dojma koja su se na susretu nametnula kao ključna. Prvi se odnosio na Crkvu koja je i generaciji „digitalnih urođenika“ uspjela učiniti jezik Kristova evanđelja razumljivim i zanimljivim. A drugi se pak dojam odnosio na same mlade, koji su na gospićkom SHKM-u dali impuls živosti opustjeloj i mučeničkoj Lici, ali i impuls koji je obnovio lice Susreta hrvatske katoličke mladeži.

Uoči komemoracije žrtava bleiburške tragedije o tome što suvremeno hrvatsko društvo može činiti da bi se vratio barem djelić dostojanstva desetcima tisuća žrtava partizanskih zločina nakon 1945. govori povjesničarka dr. Martina Grahek Ravančić. Među ostalim sugovornica ističe da stradalima nakon prešućivanja „ne treba patetika, nego poštovanje“.

Talijanski svećenik i ugledni bibličar dr. Massimo Grilli u središnjem intervjuu novoga broja govori o potrebi čitanja Svetoga pisma i biblijske formacije te o mogućim manipulacijama Biblijom. Sugovornik je ujedno suautor nedavno predstavljenoga troknjižja komentara nedjeljnih i blagdanskih čitanja, zajedno s hrvatskom redovnicom dr. Silvanom Fužinato. „Potrebno nam je ‘mudrosno’ čitanje. Kad govorim o mudrosti, mislim upravo na biblijsku mudrost koja umije uklopiti znanstveno proučavanje, ali se u njemu ne iscrpljuje, nego ide onkraj njega. Naime, ako Božja riječ ne dira životne strune mojega postojanja, mojih odnosa, mojih opredjeljenja i izbora, čitanje ostaje prazno“, upozorio je uz ostalo sugovornik.

Jerzy Kwasniewski, predsjednik Upravnoga odbora poljskoga Instituta „Ordo Iuris“, osvrće se na opasne izmjene Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koje vode k centraliziranju i unitariziranju EU-a te slabljenju suvereniteta država članica.

Povodom Svjetskoga dana sredstava društvenih komunikacija koji se slavi na VII. vazmenu nedjelju, kao i blagdana bl. Ivana Merza, protagonista Katoličke akcije kojoj je jedno od najvažnijih sredstava djelovanja bio tisak, o tematici katoličkih medija za Glas Koncila govori dr. Petar Bilobrk.

Ključne riječi:
Glas Koncila