Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj glasila Srijemske biskupije

Srijemska Mitrovica (IKA)

Koncem prosinca izašao je novi broj informativno–pastoralnog lista Srijemske biskupije „Nada“.

To je sedmi broj ovoga lista koji izlazi jednom godišnje, a većinom donosi izvještaje o događajima tijekom godine koja je iza nas. Ovaj put je to za 2020. godinu. Na zadnjoj sjednici uredničkog vijeća razgovaralo se o barem još jednom broju na godišnjoj razini. Trenutačna naklada je 5000 primjeraka.

Na naslovnoj stranici se nalazi fotografija mladića koji pali svijeću na uskrsnoj svijeći, kao simbol vjernika koji svjetlo Života prima od Uskrsnulog Krista. Fotografija je nastala na prvom molitveno-duhovnom bdjenju, večer uoči svetkovine Svih svetih, održanom u Novim Banovcima. Donji dio naslovne strane donosi nekoliko točaka, kao smjernica o važnosti izvještaja u ovom broju.

Na zadnjoj stranici se nalazi životopis i kratki izvještaj o proslavi prve obljetnice biskupske službe varaždinskog biskupa Bože Radoša. Mons. Radoš je duži niz godina obnašao službu duhovnika u bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, te je sudjelovao u duhovnoj izgradnji brojnih današnjih prezbitera, među koje se ubrajaju i prezbiteri koji su na službi u Srijemskoj biskupiji.

Kao uvodnik stavljena je božićna čestitka srijemskog biskupa Đure Gašparovića.

Slijede Događaji iz sjedišta Srijemske biskupije sa svim značajnijim događajima za Srijemsku biskupiju kroz 2020. godinu, bilo da su organizirani na području Srijemske biskupije ili negdje izvan nje.

Slijedi rubrika Događaji iz Srijemske biskupije, a zatim podjela vijesti po dekanatima. Najzastupljeniji, po materijalima, je Srijemskomitrovački dekanat. Među svim izvještajima, od velikog značenja je izvještaj Obnovljen kip Presvetoga Trojstva u Srijemskoj Mitrovici, koji se sastoji od izvještaja, povijesnog dijela o spomeniku, te razgovora s kiparom koji je obnovio kip Bobanom Jovanovićem.

Rubrika Izvan granica Srijemske biskupije donosi niz izvještaja o akcijama i događanjima koji su se pokazali praktičnima i mogu poslužiti kao korisna ideja za rad i aktivnost.

U rubrici In memoriam donesen je osvrt na smrt i ukop vlč. Marka Đidare, koji je rodom iz Šida.

Slijedi rubrika Svjetski dan siromašnih s pozivom na proslavu dana mons. Stanislava Hočevara, te izvještajima o obilježavanju iz pojedinih župa.

Iz povijesti Srijemske biskupije je rubrika koju potpisuje preč. Marko Kljajić, koji za ovaj broj piše o temi Srijem u doma osmanskih osvajanja.

Slijedi rubrika Upoznajmo svoju vjeru sa člancima s biblijskim dijelom, člankom o sakramentu euharistije te dječjim kutkom.

Rubrika Stranice za vjeroučitelje donosi dva razgovora s preč. Blažom Zmajićem te Nadom Ivošević. Razgovore je uime Glasa Koncila vodio Tomislav Vuković.

Zadnja rubrika nosi naslov Pastoral neudatih i neoženjenih, a govori o važnosti pastorala ove vrste, te o iskustvima iz 2014. godine, kada su organizirana tri ovakva susreta.

Svi koji žele primati informativno–pastoralni list Srijemske biskupije Nada mogu se javiti na e-adrese: anci.sid@gmail.com ili ivizrno@gmail.com.

Ključne riječi:
glasilo nada Srijemska biskupija