Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj godišnjaka gospićke župe Navještenja BDM

Gospić (IKA)

Uoči božićnih blagdana iz tiska je izišao novi broj godišnjaka župe Navještenja BDM iz Gospića „Navještenje“. Riječ je o 92. broju lista koji izlazi već 16 godina i koji je do 2011. godine i 84. broja izlazio kao mjesečnik, nakon čega prelazi u formu godišnjaka u obliku ukoričene knjige.

Novo „Navještenje“ ima 120 stranice, odgovorni urednik je župnik Mario Vazgeč, dok su članovi uređivačkog vijeća s. Robertina Medven, Lucija Starčević, Marinko Miličević, Mišel Grgurić, Franje Puškarić, Jelena Majer i Mirela Miočević. List je tiskao FMI d.o.o. iz Gospića, na naslovnici su božićni bor i gospićka katedrala, dok su na posljednjoj stranici detalji s jednog svećeničkog i tri đakonska ređenja u Gospiću.

„Navještenje“ na početku donosi poruku gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića u kojoj navodi da „svako prošlo vrijeme vrednujemo ne po trajanju već po sadržaju koji smo u njega uložili“ te ističe značenje Godine mladih kojima je biskupija posvetila narednu pastoralnu godinu. Slijedi Riječ uredništva odnosno župnika Vazgeča i mons. Marinka Miličevića, generalnog vikara biskupije i duhovnog pomoćnika u župi. U godišnjaku je objavljena i božićna poruka biskupa Križića.

„Navještenje“ zatim iz pera s. Robertine Medven bilježi zbivanja u prošlogodišnjem adventu, polnoćku i Božić u gospićkoj katedrali, Bogojavljenje i Svijećnicu. Slijede prikazi Svjetskog dana bolesnika, Vjeronaučne olimpijade na Udbini o kojoj piše Franje Puškarić, Pepelnice, nastupa Akademskog muškog zbora FER-a iz Zagreba kao i svečane proslave naslovnog blagdana katedrale Blagovijesti. „Navještenje“ izvješćuje o biskupijskom korizmenom hodočašću na Udbinu, susretu krizmanika biskupije na Udbini te o Velikom tjednu. Zatim se bilježi hodočašće bl. A. Stepincu u zagrebačku prvostolnicu i Krašić. Veliki prostor „Navještenje“ je iz pera s. Robertine posvetilo obilježavanju 73. obljetnice mučeničke smrti službenice Božje s. Žarke Ivasić kao i 25. obljetnice uspostave Gospićko-senjske biskupije. Franje Puškarić izvješćuje o promociji zbornika o biskupu Bogoviću „Spašavanje povijesti“. Iscrpno se predstavlja svečanost prve pričesti i krizme s popisom svih vjeroučenika i njihovim dojmovima kao i svećeničko ređenje Josipa Tomljanovića. Bilježi se i proslava Dana grada, blagdan sv. Marije Magdalene te 26. obljetnica akcije Medački džep.

Zvonko Ranogajec izvještava o godišnjem susretu župnih pastoralnih vijeća Gospićko-senjske biskupije u Otočcu, a s. Robertina o proslavi Svih svetih te susretu pjevačkih zborova Gospićkog dekanata. Značajni prostor dobilo je i izvješće sa svećeničkog ređenja Marija Kralja i trojice đakona, Brune Lovakovića, Igora Lulića i Domagoja Tujmera. Lucija Starčević piše o proslavi adventa i sv. Nikole, a s. Robertina o Nedjelji Caritasa.