Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj godišnjaka „Svjetionik“

Senj (IKA)

U božićnom vremenu iz tiska je izišao novi, 29. broj glasila župe Uznesenja BDM iz Senja, „Svjetionik“ koja već 21 godinu objavljuje svoje glasilo.

„Svjetionik“ prati zbivanja u Senju, nekadašnjem biskupijskom središtu kao i župama Senjskog dekanata. List uređuje Blaženka Ljubović, uredništvo čine župnik dr. Richard Pavlić, župni vikar Domagoj Tujmer, Branka Šolić, Laura Turkalj, Davor Prpić, Ivan Prpić – Špika, Ana Tomljanović i Franciska Butković. Ovaj broj ima nakladu od 600 primjeraka, na naslovnici je liturgijska pokaznica iz Sakralne baštine Senja, a na posljednjoj ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici.

U uvodnom tekstu glavna urednica „Svjetionika“ Blaženka Ljubović podsjeća na proteklu godinu, drugu za redom opterećenu koronavirusom, te unatoč svim nedaćama koje nam je donijela, vjernici ne gube nadu i utjehu koju nam daje vjera u Isusa Krista. Svjetionik zatim prenosi božićnu poruku gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića za Božić 2021. Svoju riječ donosi i župnik Senja dr. Richard Pavlić koji ju pojaviše posvećuje sjećanjima na blagopokojnog prvog gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića. Branka Šolić predstavlja kroniku župe Senj za 2021. godinu, dok urednica „Svjetionika“ prof. Blaženka Ljubović iznosi sjećanja na dragog biskupa Bogovića. Mag. polit. Bruno Rukavina piše o Bogu u suvremenom svijetu, a Ana Tomljanović intervjuira novoj župnog vikara Senja Domagoja Tujmera. Urednica Ljubović iscrpno piše o radovima na crkvenim objektima u župi, a Milena Rogić o moćnicima u senjskoj katedrali. Teološki tekst o vezanosti za Boga u današnjim vremenima donosi vlč. Mario Kralj, a Danijela Češarek piše o povezanosti ljubavi i rada.

Enver Ljubović piše o senjskim toponimima i njihovom značenju te o crkvici Sv. Ambroza u Senju, dok Kristina Čigoja predstavlja pojam Sinode u Crkvi. Ivan Prpić Špika donosi razgovor sa Senjkinjom s adresom stanovanja u Australiji Vandom Boras Podravac. Svjetionik predstavlja novog župnika župe Vratnik o. Juru Marčinkovića te izvještava o proslavi blagdana Gospe Snježne na Krivom Putu.

„Svjetionik“ završava župnom statistikom Senja i okolnih župa Krivog Puta i Senjske Drage.

Ključne riječi:
Senj Svjetionik