Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj godišnjaka župe Gospić "Navještenje"

Gospić (IKA)

U božićnom vremenu iz tiska je izišao novi broj godišnjaka Župe Navještenja BDM iz Gospića, Navještenje.

Riječ je o 93. broju lista koji izlazi već 17 godina i koji je do 2011. godine i 84. broja izlazio kao mjesečnik, nakon čega prelazi u formu godišnjaka u obliku ukoričene knjige. Novo “Navještenje” ima 125 stranica, odgovorni je urednik župnik gospićki preč. Mario Vazgeč, dok su članovi uređivačkog vijeća s. Robertina Medven, Lucija Starčević, Domagoj Tujmer, Franje Puškarić, Jelena Majer i Mirela Miočević. List je uredila Lucija Starčević, lektorirala s, Robertina Medven, a tiskao ga je FMI d.o.o. iz Gospića. Na naslovnici dominira božićni bor i gospićka katedrala Navještenja BDM, a na posljednjoj je portret nedavno preminulog prvog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića.

 

Navještenje na početku donosi poruku urednika Maria Vazgeča i biskupa Zdenka Križića o protekloj godini koja je bila u znaku pandemije koronavirusa kao i božićne poruke biskupa Križića.

“Navještenje” zatim iz pera s. Robertine Medven bilježi zbivanja u prošlogodišnjem adventu, polnoćki i Božiću u gospićkoj katedrali, Bogojavljenju, Svijećnici i Blaževu. Tajnik biskupa Križića preč. Mišel Grgurić izvještava o biskupijskom hodočašću od 16. do 21. veljače u Rimu. Slijedi prikaz proslave naslovnog blagdana katedrale Blagovijesti koji je održan u novim okolnostima bez vjernika, kao i Vazmena slavlja u gospićkoj katedrali u novim okolnostima. U godišnjaku se veliku pozornost pridaje ređenju trojice novih svećenika, kao i blagoslovu temelja novog samostana sestara bosonogih karmelićanki u Gospiću, te proslavi sv. Marije Magdalene, Dana grada Gospića. U godišnjaku “Navještenje” izvještava se o proslavi Velike Gospe na Krasnu, kao i Katehetskom danu, te sjećanju na žrtve Vukovara, Škabrnje i Gospića iz pera Ivana Oreškovića.

Posljednji, neplanirani osvrt “Navještenje” odaje iznenada preminulom prvom gospićko-senjskom biskupu Mili Bogoviću.