Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj informativnog glasila redovništva u Hrvatskoj i BiH

Zagreb (IKA)

Objavljen je prvi ovogodišnji broj „Vijesti“, informativnog glasila Hrvatske redovničke konferencije i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine.

Prvi dio časopisa donosi nekoliko vijesti o posvećenom životu u Crkvi i svijetu: Dan posvećenog života u Rimu, Skupština UCESM-a u Roggenburgu, priopćenje Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života u povodu pandemije koronavirusa Covid-19.
Drugi dio „Vijesti“ daje uvid u proslavu Dana posvećenog života u Hrvatskoj. U duhu Nedjelje Božje Riječi, koja se ove godine prvi put obilježila na inicijativu pape Franje, hrvatsko redovništvo pozvano je promišljati o Božjoj Riječi kao temelju posvećenog života. Na to je potaknuto i porukom, ali i prigodnim predavanjem fra Darka Teperta, OFM na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu. Nakon panorame o proslavi Dana posvećenog života u svim (nad)biskupijama Hrvatske, slijedi prikaz djelatnosti Hrvatske redovničke konferencije u prvom tromjesečju 2020. godine. Ista shema – proslava Dana posvećenog života i prikaz djelatnosti KVRPPBiH– vrijedi i za područje Bosne i Hercegovine.
U trećem dijelu „Vijesti“ slijedi ‘hod’ po Kronici redovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Iako je opasnost od širenja pandemije, uzrokovane koronavirusom Covid-19, spriječila redovništvo u mnogim aktivnostima, ipak je zabilježen lijep broj događanja u redovničkim zajednicama diljem Hrvatske, kao i Bosne i Hercegovine do sredine ožujka. Na poseban način riječju i fotografijom podsjeća se na potres koji je 22. ožujka 2020. godine u ranim jutarnjim satima pogodio Zagreb i okolicu, te teško oštetio mnoge crkve i samostane. Sjedište Hrvatske redovničke konferencije u Bulvanovoj ulici ostalo je netaknuto u potresu.