Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Kane: Kamo nakon pandemije?

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi broj kršćanske obiteljske revije Kana za siječanj 2021.

Prvi broj ovoga godišta Kane u Uvodniku donosi poticajne riječi vlč. Odilona Gbènoukpoa Singboa: „Ako nam se ponekad čini da nam je život kao zrno koje vjetar raznosi, nosimo vjeru da iz tako malenog i uznemirenog zrna može niknuti cvijet ljubavi i mira (…)“. Razgovor s vlč. Odilonom čini jedan od središnjih tekstova ovoga broja Kane, pod naslovom „Gdje se ne umire, tamo se i ne živi“. U razgovoru je rekao kako je bilo odrastati u postkomunističkom Beninu, kako danas djeluje kao sveučilišni kapelan te do kojih je sve spoznaja došao svojim doktorskim radom „Teološko-bioetičko vrjednovanje transhumanističke antropologije“ koji je Kršćanska sadašnjost nedavno objavila.

Tematsku okosnicu nose tekstovi vezani uz pandemiju. U „Pitanju sadašnjega trenutka“ Josip Grbac komentira moć i nemoć cjepiva te kako mu kao kršćani možemo pristupiti. Na taj se članak tematski naslanja i kolumna Stjepana Balobana pod naslovom Cijepljenje protiv COVID-a 19 u Hrvatskoj: etičko-moralna i kršćanska odgovornost. Pandemiji COVID-a 19 možda se i nazire kraj. No hoće li godina pred nama biti početak kraja naših starih navika ili ćemo započeti graditi novo i bolje doba?, pita se to Đurica Pardon u članku pod naslovom „Kamo nakon pandemije?“ koji će čitatelja uputiti na promišljanje o budućnosti koja je pred vratima, koja bi mogla biti pozitivna, no ne bez odgovorne uloge svakog od nas.

U člankuKršćanska je vjera rizik Krešimir Cerovac propituje ulogu kršćana u društvu današnjice te kako se odnosi kada se vjera napada ili marginalizira. Aldo Sinković za Kanu je pak razgovarao sa švicarskim kardinalom Kurtom Kochom o teškoćama i izgledima ekumenizma danas. Kardinal Koch osvrnuo se na najnoviji dokument Papinskog vijeća „Vademecum ecumenico“, bogat praktičnim pastoralnim uputama za misijsko djelovanje biskupa, kao poticaj za oživljavanje ekumenskog duha i dijaloga.

Pripremana prije razornih potresa koji su pogodili Petrinju, Sisak i okolicu, Kana se u ovom broju na taj događaj osvrće jednim člankom (Crkvama sisačkoga kraja povijest se ponavlja, autora Tomislava Matića).  Od ostalih tema za svakog člana obitelji, Kanu za siječanj obogatile su stalne rubrike kao što su Samo pet stvari, Kršćani i društvo, Putopis, Vrijeme i riječ, Laik u teologiji, Političke teme, Zdravlje, Meditacije, Odgoj za medije i druge.

 

Ključne riječi:
Kana Novi broj Kane