Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj „Lađe“ posvećen vjernicima laicima

Zagreb (IKA)

Novi broj časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture „Lađa“, koji objavljuje Ured Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, posvećen je temi „Vjernici laici u Crkvi i društvu“.

Temu su u svojim člancima problematizirali vjeroučitelji Josip Štefanac pod vidom konkretnog angažmana laika uz poticaj crkvene hijerarhije, a mr. sc. Branka Perković pod vidom autentičnosti i svjedočanstva života u školskom ambijentu. Autorice mr. sc. Gordana Barudžija i Tihana Petković opisale su iskustvo vjeroučitelja i učenika s videolekcijama koje su pripremljene za rad u virtualnoj nastavi uslijed pandemije koronavirusa.

Pod rubrikom Metodičke upute o radu s predškolcima pisale su odgojiteljice Snježana Catela i Irena Greb, dok su Ivana Sučija i dr. sc. Petar Smontara iznijeli svoja iskustva u radu sa srednjoškolcima. Katarina Pučar i Janja Škraba-Stanešić donose konkretne upute i ideje kako s osnovnoškolcima obraditi svece iz laičkog staleža. Kako izgleda dan jedne moderne obitelji i kako bi se neki njeni problemi mogli riješiti opisuje Andrijana Ćavar u kratkom igrokazu sastavljenom za Dan kruha. U Čitaonici za velike i male predstavljene su Krilata priča čiji je autor Stjepan Lice te Oscar i dama u ružičastom autora Erica Emmanuela Schmittta. Intervju s Ksenijom Abramović potpisuje Iva Maričić, u rubrici Aktualno Danijel Markešić donosi svoje iskustvo osnivača i dionika Bratovštine bl. Alojzija Stepinca u Popovači, a Antonio Stanešić opisuje konkretne primjere laičke svetosti u svijetu koji se protiv svetosti bori svojim stilom života.

Ključne riječi:
Lađa