Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj lista „Rožat“

Dubrovnik (IKA)

O Božiću 2020. godine izišao je i novi broj župnog lista „Rožat“, župe Velike Gospe u Rožatu s naslovnicom koja prikazuje sv. Jeronima, uz 1600. obljetnicu njegove smrti.

Uz čestitku za Božić i blagoslovljenu Novu godinu na zadnjoj stranici nalazi se i Molitva sv. Roku za obranu od opasnog virusa.

U uvodniku župnik fra Jozo Sopta i župni vikar fra Drago Ljevar ističu kako je ovaj broj „u znaku nade i iščekivanja spasa“. „Godina za nama je puna iskušenja. Gotovo cijelo vrijeme smo zasipani brojem zaraženih i umrlih od covida-19, opasne zaraze koja najviše napada dišne organe“, pišu te se osvrću na iščekivanje i pojavu učinkovitog cjepiva. „Ono što je teško, kao i sama bolest, tjeskoba su i neizvjesnost koja ju prate. Ona dolazi izvana, iz medija, ali također i iz naše nutrine“, primjećuje se u uvodniku te se postavlja pitanje može li naša vjera pobijediti taj strah i donijeti zdravlje. „Neki cinično i zlurado govore o nemoći vjere, dok drugi preuzetno ispituju granice vjere pa i svemoć samoga Boga. U crkvi ili u bolnici: Gdje se spašava čovjek? I jedno i drugo su nam potrebni“. Virus nas je stavio pred najteža pitanja, poljuljao povjerenje u čovjeka i njegovu moć nad prirodom i potaknuo na postavljanje pitanja čovjekovog smisla. „Obnova svijeta i čovjeka se moraju vratiti slavljenju Stvoritelja i očuvanju svega stvorenoga“, poručuju rožatski franjevci i navode primjer sv. Franje koji je cijelu noć probdio pitajući se: Tko sam ja, a tko si Ti, moj Bože?.

„Pobjeda nad koronom će svakako završiti molitvom i zahvalom Stvoritelju. Tako su kroz povijest završavale sve nevolje s kugom, potresima, ratovima“, stoji u uvodniku uz podsjećanje na neke takve događaje.

U rubrici Kronika franjevačkog samostana Pohođenja Marijina donosi se pregled događanja od 1949. do 1951. godine. Novi broj predstavlja Frana (fra Venecija) Jurića, pisca monografije o Franjevačkom samostanu u Rijeci dubrovačkoj koja je objavljena u Zagrebu 1916. godine.

Čitatelji mogu saznati i koji su bili nebeski zaštitnici Rijeke dubrovačke u doba Dubrovačke Republike, od Blažene Djevice Marije s naglaskom na štovanje Navještenja (Anuncijate) kojem su posvećene čak tri crkve na tom prostoru, zatim Svetog Spasitelja vezanog uz blagdan Uzašašća, što je bilo dosta rijetko u kršćanskom svijetu te sv. Nikole, sv. Petra, sv. Stjepana, sv. Mihajla, sv. Ferma, svetih Kuzme i Damjana, Gospa od Vodica, Svetog Trojstva i sv. Martina.

Uz kroniku župe i samostana u protekloj godini u novom broju se mogu pročitati i prilozi o blagoslovu obnovljene crkve Gospe od Špilice na Lopudu, o vinskom podrumu Pere Kolića u Komolcu, o izletu ministranata, o prvopričesnicima itd..

Tu su i razni drugi prilozi poput duhovnih poticaja za promišljanje, prisjećanja na djela i misli nekih značajnih osoba, radovi učenika, statistika župe, molitva za župu od 22. svibnja 2020., te jako zanimljivih: Deset zapovijedi u vrijeme koronavirusa, iz pera gvardijana Sopte.

Ključne riječi:
Rožat