Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Ivan Mandurić u župi Rožat: Trgnimo se iz kulturološkog kršćanstva

Dubrovnik (IKA)

Četverodnevna duhovna obnova u samostanskoj crkvi Pohođenja Marijina u Rožatu počela je u četvrtak 16. ožujka. Duhovnu obnovu predvodi isusovac o. Ike Mandurić uz pjevača i kantautora Stijepu Gleđa Markosa koji je rodom iz župe Rožat.

Korizmena duhovna obnova prvi je događaj u nizu programa povodom obilježavanja 900 godina prvog spominjanja crkve Uznesenja Marijina – Matice u Rožatu.

Župnik Župe Velike Gospe u Rožatu fra Tomislav Hrstić zaželio je dobrodošlicu predvoditelju i svima koji su se odazvali na duhovni program župe Rožat.

U homiliji prvog dana duhovne obnove o. Mandurić je posvijestio nazočnim vjernicima da postoje samo dvije duhovne stvarnosti: život u kojem vlada kraljevstvo Isusa Krista i druga dimenzija u kojoj vlada Sotona, knez ovoga svijeta. „ I u jednom i u drugom svijetu postoji plan za naš život. Isus nam želi dati puninu tog života da u njemu imamo mir sa sobom i drugima, radost, nadu usprkos mnogim problemima koje ima vjernik. Sotona također ima plan za naš život. On uspijeva u svom planu ako imamo nezadovoljstvo sa samim sobom, razorene odnose unutar obitelji, na poslu, razorene odnose s bližnjima, susjedima, kolegama na poslu…. Sotona uvijek ima plan uništiti nas, iako ponekad taj svoj plan servira uz uspjeh na pojedinom životnom polju“, rekao je.

Istaknuo je i veliki problem u današnjoj Crkvi. „Najčešća dimenzija koju kršćani danas žive je ‚kulturološko kršćanstvo‘. Idemo k misi, ponekad se i pomolimo, primimo sakramente i to je to. Nema dubokog vjerničkog iskustva u kojem smo susreli Isusa Krista. Zato su nam obitelji takve kakve jesu, mnogo se ljudi doseljava u naše župe, ali ih nema u našim župnim crkvama. Nema ih jer im mi ne nudimo živu Crkvu. Djela apostolska nam dosnose izvještaj o prvim kršćanskim zajednicama. Gle kako se ljube, govorili su, svjedočeći gorljivost u životu prvih kršćana.“

Duhovna obnova počela je pobožnošću krunice, misnim slavljem s propovijedi nakon kojeg je uslijedio duhovni nagovor i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Večer je završila susretom o. Mandurića s različitim skupinama mladih koji se okupljaju u župi Rožat.

Program se nastavlja u petak pobožnošću križnog puta, misnim slavljem, razmatranjem i klanjanjem. U subotu je cjelodnevni program koji počinje u 10 sati pokorničkim bogoslužjem i ispovjedi koja će trajati do 12 sati. Popodnevni program počinje seminarom od 15:30, koji traje do misnog slavlja u 18 sati, nakon čega će biti svjedočanstvo i korizmeni koncert Stijepe Gleđa Markosa. Četverodnevni duhovni program završava u nedjelju središnjim župnim misnim slavljem u 11 sati koje će se slaviti na nakanu za očeve.

Iz župe obavještavaju vjernike koji će dolaziti na program duhovne obnove u subotu, 18. ožujka i u nedjelju, 19. ožujka, da će biti posebna regulacija prometa u subotu od 14 sati do nedjelje u 14 sati. Promet cestom uz more odvijat će se jednosmjerno iz pravca Mokošice prema Rožatu.