Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Veritasa

Zagreb (IKA)

U uvodniku prosinačkog broja Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga, glavni urednik fra Vladimir Vidović, stavlja naglasak na slavlje jedinstvenog događaja rođenja Boga i čovjeka.

U uvodniku novoga broja Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga naslova Mi moramo svijetu donositi svjetlo, i ovoga puta nadahnutim riječima iz mjuzikla „Svetac svega svijeta“, glavni urednik fra Vladimir Vidović, stavlja naglasak na slavlje jedinstvenog događaja rođenja Boga i čovjeka, koji je sišao da živi i pobjeđuje u nama i u svijetu zlo, smrt i grijeh. Gledajući sve te lijepe izvanjske znakove i ukrase, čovjek se pita hoće li i u našem srcu ostati sjaj Boga i miris njegove dobrote i vjernosti. Upozorava nas na zaslijepljenost i blještavilo koje nas okružuje u ovom adventskom vremenu u nadi i želji da svoj pogled skrenemo na ono bitno i da mi sami budemo svijetlo, plamen svijeće, koji tinja i razmiče tminu i sav mrak! Dragi čitatelju, ti si Bogu dragocijen, i zbog tebe je podnio svu muku svijeta, iz čiste ljubavi. Odazovi se na tu neizmjernu ljubav. Mi moramo svijetu donositi svijetlo, i vjeru i nadu i ljubav, ali srcem!

Novi broj Veritasa donosi zanimljiv intervju sa biskupom Vladom Košićem u povodu nedavno završenog posjeta Ad limina hrvatskih biskupa. Biskup Košić odgovara na mnoga važna pitanja, sa naglaskom na proglašenje blaženog Alojzija Stepinca svetim. Kao biskup koji je društveno angažiran iznosi hrabro, jasno i nedvosmisleno svoj stav o aktualnim društveno političkim temama. Osobito ističe da će se snažno i uvijek zalagati za istinu.

Približujući se Božiću, promatrajući Dijete Isusa, zastajemo i razmatramo njegovo beskonačno veličanstvo, njegovu pristupačnost, i njegovo beskrajno suosjećanje. Predivnu meditaciju uz Dijeteta Isusa u jaslicama prevodi nam s engleskog Aleksandra Marija Chwalowsky. Potaknuti upravo ovom temom postavimo sebi pitanje: koje nas, od ovih triju božanskih svojstava, najvećma privlači upravo Gospodinu ?

U veliki evangelizacijski projekt zvan „Pod smokvom“, uvodi nas Mate Kolak. Moderna tehnološka dostignuća i danas broja internetska oglašavanja iskorištena su upravo kako bi se evangeliziralo i to svakodnevnim razmatranjem Božje riječi. Predivni projekt koji djeluje već godinu dana broji mnoge mlade volontere koji nesebično vrše Božju volju čitajući upravo njegovu Riječ, te nekolicina svećenika koji na jednostavan i razumljiv način tumače evanđelje. Dragi slusašatelji pročitajte koji su sve plodovi procvijetali iz ovoga projekta i prema njihovom geslu „Doživite Isusa“!

Mjuzikl o sv. Antunu Padovanskom „Svetac svega svijeta“ donosi nove izvedbe u prosincu i to 2., 3., 7., 9. i 10. prosinca. Požurite po svoje karte i ne propustite upoznati sveca, prvenstveno čovjeka, koji je posredstvom Gospodina učinio brojna čudesa. Upravo njegov zagovor ispisao je živote mnogih, stoga nam Tanja Popec donosi zahvalno svjedočanstvo obitelji Džolić.

Veritasov suradnik iz Bosne i Hercegovine vlč. Ivan Dragičević u prosinačkom broju časopisa tumači božićne običaje u susjednoj nam Bosni i Hercegovini, od ravne Posavine do hercegovačkog krša. Običaji su sastavni dio identiteta pojedinih naroda, koji su preživjeli mnoga različita i duga vremenska, politička, vjerska previranja, ali jedno je isto – sve je vezano uz smiraj srca oko božićne polnoćke i radosti susreta s novoređenim Isusom.

Mjesec prosinac mogli bi okarakterizirati kao mjesec dobrih djela. Iako su po gradskim ulicama sve lampice upaljene i u zraku se osjeća miris kuhanog vina, u mnogim domovima lampice ne svijetle i hladno je. Mnogi čak ni takav dom nemaju. U temi broja: Dobro je činiti dobro Margareta Jozinović nam donosi udruge koje su odlučile pripomoći upravo takvima, onima koji se nalaze na periferiji našeg društva. Rad je to katoličke udruge Kap Dobrote, zatim Hrvatski caritas, koji u svoju božićnu priču uključuje i mlade. Aktiva je i humanitarna udruga Fajter, te Molitvena zajednica Srce Isusovo, još niz mnogih. Njihov rad, kao i njihove plodove pročitajte u novom broju Veritasa.

Poznato je da edukacija slovi kao ključ uspjeha. Urednik fra Vladimir Vidović iznosi iscprni intervju sa Vedranom Habelom, predsjednikom udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO). Osobe sa invaliditetom su često marginalizirane u društvu, etiketirane kao osobe koje ne mogu samostalno sudjelovati u društvu. Vedran Habel, entuzijast i čovjek s vizijom, donosi nam drugu stranu priče. Njegova udruga bavi se prvenstveno edukacijom osoba s invaliditetom po pitanju uključenja na tržište rada.

Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga predstavlja u novom broj i Spise sv.Maksimilijana Kolbe, drugi svezak koji je upravo izišao iz tiska, a čije će svečano predstavljanje biti u subotu, 8. prosinca u 11 sati u crkvi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu.

U novom broju časopisa možete pronaći i niz drugih, kvalitetnih članaka koji će Vas svakako duhovno obogatiti. Novi broj Veritasa već tradicionalno, na predzadnjoj stranici, donosi nove epizode Fratarskih zanovijetanja koje u prepoznatljivom duhovitom stilu progovaraju o aktualnim društvenim temama. O čemu se radi, otkrit ćete u novom broju.

 

 

 

Ključne riječi:
Veritas