Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Živoga vrela s temom „Arhitektura Prisutnosti“

Zagreb (IKA )

Novi, jedanaesti broj liturgijsko-pastoralnog lista „Živoga vrela“ za razdoblje od 4. studenoga do 1. prosinca ima temu „Arhitektura Prisutnosti“.

U uvodniku urednik Ante Crnčević naglašava kako liturgijsko slavlje kršćanske zajednice, okupljene u Kristovo ime, unosi sudionike slavlja u otajstvo Božje prisutnosti. „Ta je Prisutnost nedjeljiva od Božje slave, od njegova Kraljevstva koje snagom Duha zahvaća i u novost preobražava sav svijet. Molitva ne stvara Prisutnost, nego daje spoznati njezinu neizmjernost i uroniti u nju.

Crkva liturgijskim slavljem nastoji omogućiti iskustvo Božje Prisutnosti. Sakramenti su sveti čini Božje prisutnosti. Oni su Prisutnost na djelu, u činu, Prisutnost podarena našemu ljudskom iskustvu. I navještaj Božje riječi prodor je Prisutnosti u naše slušanje, u traganje za mudrošću, u našu otvorenost Bogu koji govori“.

U tematskom prilogu „Liturgija – životni prostor Otajstva prisutnosti“ Ivan Žižić nastoji zaći u teološko iščitavanje doživljaja prisutnosti, tj. prisutnost kao iskustveno poniranje u Kristovo Otajstvo, prisutnost kao otajstveni odnos i čin u kojemu se prožimaju ljudska i božanska inicijativa tvoreći milosne prostore preobrazbe.

Tu je i prijevod teksta Maura Piacenze „Liturgijski prostor i njegovo središte. Prezbiterij, oltar i križ“ kojim se ukazuje na odnos među pojedinim elementima u rasporedbi i uređenju prezbiterija odnosno svetišta, s posebnom pozornošću na oltar, koji je središte crkve.

Treći tematski prilog „Svetohranište u međuodnosima razgranate Prisutnosti“ potpisuje Ivan Šaško. U središtu toga razmišljanja nalazi se Kristova prisutnost „prisutnost njegova Duha ponajprije u ljudima, ali i u svakome stvorenju i u onome što ljudi, nošeni tim Duhom, su-stvaraju; prisutnost Riječi i Tijela u euharistijskome otajstvu.“  

Drugi dio „Živoga vrela“ donosi homiletska promišljanja uz nedjeljna čitanja. Uz trideset i prvu nedjelja kroz godinu tekstom „Najveća zapovijed“ promišlja Ante Vučković. Domagoj Runje potpisuje promišljanje uz trideset i drugu nedjelju „Riznica ispunjena ljubavlju“, a Slavko Slišković „Jučer,danas i dovijeka“ uz trideset i treću nedjelju.

Uz svetkovinu Krista Kralja tekst „Kraljevstvo koje nema granice nego samo obzore“ potpisuje Ivan Šaško.

Prilog za liturgijski pastora donosi molitvu „Oče naš“ sa sv. Franjom, a rubrika „pisma čitatelja“ odgovara na pitanje o iskazivanju časti oltaru u Liturgiji časova.