Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo Tomislav Košćak, grafički urednik HILP-a

Zagreb (IKA)

Tomislav Košćak, djelatnik Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, preminuo je u utorak 16. kolovoza 2022.

U hrvatskome katoličkome i glazbenome izdavaštvu bio je prepoznat kao vrstan grafički urednik i notograf. Prepisao je i grafički oblikovao mnoga notna glazbena izdanja, među kojima je i hrvatska liturgijska pjesmarica „Pjevajte Gospodu pjesmu novu“ u nakladi Glasa Koncila (2003.). Bio je suradnik mnogim našim glazbenicima, grafički urednik udžbenikā za glazbenu kulturu u raznim izdavačkim kućama. Obdaren marljivošću i samozatajnošću, u jedinstvenoj osjetljivosti za sklad, grafički je i likovno oblikovao velik broja izdanja: monografija, zbornika, knjiga, časopisa, listova, manjih prigodnih izdanja, plakata… Ostat će posebno pamćen kao grafički urednik likovno i grafički prepoznatljivoga liturgijsko-pastoralnoga lista „Živo vrelo“ (od 2004. do 2022. godine), kao i drugih izdanja Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral. Spremno je pomagao u izdanjima i pri drugim izdavačkim kućama.

Tomislav Košćak rođen je u Varaždinu 5. veljače 1960. godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Studirao je arhitekturu, ali ga je život odveo u druga zanimanja. Nekoliko je godina radio u poslovima administracije, baveći se usputno notografijom i grafičkim oblikovanjem. Od 2005. do 2006. godine bio je zaposlen kao tajnik Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2006. zaposlen je kao grafički urednik u Hrvatskome institutu za liturgijski pastoral. Živio je u Bregani pored Zagreba, u župi Lug Samoborski. Kršćanska je vjera oblikovala njegov duh, darujući mu čvrsto pouzdanje u Gospodina, te je s mirom u srcu, ne gubeći vedrinu života, prihvatio svoju kratkotrajnu i neizlječivu bolest i predao se Božjoj volji. Tim pouzdanjem u Gospodina i molitvom bio je utjeha svojim najbližima – supruzi, kćeri i dvojici sinova, koji su se s ljubavlju skrbili o njemu u obiteljskome domu.

Ispraćaj gospodina Tomislava Košćaka bit će u Zagrebu, na Krematoriju, u ponedjeljak 22. kolovoza u 12 sati i 40 minuta.

Ključne riječi:
HILP Preminuo Tomislav Košćak