Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Župnog lista Karlovca i okolice

Karlovac (IKA)

U predbožićno vrijeme izišao je novi dvobroj Župnog lista grada Karlovca i okolice, br. 1-2 prosinac 2020.

Novi broj Župnog lista Karlovaca i okolice

U uvodnom slovu glavni urednik mons. Antun Sente ml., očituje radost zbog izlaženja novog broja unatoč opravdanim „strahovima“ da neće izići zbog poteškoća izazvanih pandemijom koronavirusa.

Naime, izdavači su promišljali ima li potrebe u ovakvim koronavremenima izdavati novine kad već unaprijed znaju da će mnogo manje vjernika biti na misama u adventske i božićne dane. Samim time, za očekivati je da će se smanjiti interes za Župni list.

S druge pak strane, smatraju da je baš zato i potrebno ustrajati u dobru. Župni list izlazi redovito još od 1967. godine, odnosno od 1965. kada je kao preteča Župnom listu dvije godine izlazio list Naša župa. Zasigurno je u tom razdoblju od 55 godina bilo i težih razdoblja od ovog vremena koronavirusa, osobito vrijeme Domovinskog rata.

Župni list izlazio je redovito, unatoč teškoćama. Nadalje, iako s nešto manjim brojem stranica, Župni list i u novom broju bilježi život i živost Crkve u Karlovcu. Stoga su uvjereni da svaki proučavatelj povijesti Karlovca i okolice neće biti objektivan ako u svoje izvore neće uvrstiti „Župni list“, napisao je glavni urednik.

Na prvim stranicama Župni list donosi predbožićno pismo kardinala Josipa Bozanića o aktualnim pastoralnim pitanjima u okolnostima pandemije koronavirusa. Slijedi radosna vijest o dvojici novozaređenih đakona, Patrika Paulića i Luke Tufekovića iz Župe Presvetog Srca Isusova iz karlovačkog Novog centra.

Zatim slijedi prikaz župnih aktivnosti Karlovačkog dekanata i Župe svetog Lovre iz Vivodine, te kulturni događaji koje organiziraju župe grada Karlovca. Na spomenutim stranicama čitljivo je kako su proslavljena liturgijska slavlja te ostvaren pastoralni život u novim okolnostima.

Na zadnjim koricama novi dvobroj Župnog lista donosi molitvu svetom Josipu za dobivanje potpunog oprosta, a koju je na kraju Godine svetog Josipa za Zagrebačku nadbiskupiju 2018. izrekao biskup Ivan Šaško. Unatoč teškoćama izazvanih pandemijom koronavirusa, karlovačka Crkva živi. Novi broj Župnog lista upravo je dokaz tomu.

Župni list može se nabaviti u župama grada Karlovca.