Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi dvobroj časopisa Lađa

Zagreb (IKA )

U nakladi Glasa Koncila objavljen je novi dvobroj „Lađe" – časopisa za promicanje religioznoga odgoja i vrednota kršćanske kulture. Više od 140 stranica korisnih i zanimljivih autorskih i stručnih tekstova okupljenih oko naslovne teme „Ususret novoj školskoj godini".

Upravo početak nove školske i vjeronaučne godine, ističe u uvodnoj riječi urednica prof. dr. Ružica Razum, predstavlja novu mogućnost da se na satima vjeronauka uči i promišlja o mnogim temama važnim za opću kulturu, ali isto tako važnima za konkretan život. Vjeronauk, kao nijedan drugi predmet, omogućuje učenicima da promišljaju o lijepom, dobrom i istinitom te da to dobro, lijepo i istinito integriraju u svoje svakodnevno životno iskustvo. Uz to što je podsjetila na važnost njegova uvođenja u hrvatske osnovne i srednje škole devedesetih godina, kritički se osvrnula i na aktualni trenutak – uvođenje kurikularne reforme i mjesto vjeronauka, odnosno odnos prema vjeronauku u tom procesu.

Tematski se na riječi urednice nadovezuje i tekst prof. dr. Slavka Sliškovića sa zagrebačkoga KBF-a pod naslovom „Nema neutralnoga odgoja” u kojem podcrtava kako ne postoji „neutralno obrazovanje”, odnosno da školski sustav nije i ne može biti vrijednosno neutralan. Škola, a posredno i vjeronauk, imaju nezamjenjivu ulogu u rastu i razvoju učenikova identiteta kako bi ga odgojili za preuzimanje aktivne i odgovorne uloge u društvu i Crkvi, ističe dr. Slišković.

Od početaka objavljivanja „Lađe” sve do danas rubrika „Metodičke upute/preporuke” ima važno i zapaženo mjesto u listu. Vjeroučitelji, katehete i profesori na tim stranicama predlažu vrijedne postupke i zadatke za motivaciju, pripremu i provođenje u obradi nastavnih jedinica na vjeronaučnim susretima, ali i u korelaciji s drugim predmetima te za neke izvannastavne aktivnosti. U sklopu toga dolazi i didaktička igra „Život i djelo apostola Petra”.

Posebnu pozornost privlači intervju s komunikologom, teologom i novinarom, „ambasadorom” medijske pismenosti u Hrvatskoj dr. Danijelom Labašem.

O povjerenju u povjerenju, s roditeljskoga motrišta, piše Iva Noršić. Vjeroučitelj Nikola Kuzmičić piše o tradiciji, a župnik Ante Vranković o pisanju i crtanju – po koži. Psalam 130 u središtu je promišljanja autora dr. Jasne Šego i Dominika Blažuna. Dr. Nada Babić s KBF-a u Zagrebu potpisuje rubrike „Čitaonica za velike i male”, „Mala radionica pisanja”.

Doc. dr. Ivan Dodlek u vrijednom prilogu „Samomu sebi: Nastoj biti lijep u svemu što radiš” s pomoću svjetski poznatih umjetničkih izričaja nastalih u različitim povijesnim etapama tematizira „dvije slike” čovjekove osobnosti.

Ključne riječi:
Glas Koncila Lađa